Europese cloudspelers missen ambitie inzake datasoevereiniteit bij EU

europese cloud

Europa heeft alles in huis om zichzelf strategisch autonoom te maken inzake cloud. De sectororganisatie van Europese cloudproviders vreest dat EU-leiders het hart op de juiste plaats hebben, maar de lokaal aanwezige capaciteiten onderschatten.

Onder Frans voorzitterschap zet de EU in op digitale soevereiniteit. Een belangrijk aspect in die discussie is de cloud. Het is de EU niet ontgaan dat de markt voor een groot stuk in handen is van Amerikaanse hyperscalers en de grootste concurrentie uit China komt. Wat marktdominantie betreft, zijn Europese spelers in het nadeel.

Geen Airbus van de cloud

De European Cloud Industrial Alliance (EUCLIDIA) merkt echter dat politici de maturiteit van de Europese cloudmarkt foutief inschatten. “Hoewel er inderdaad geen Airbus van de cloud bestaat, of een provider die het equivalent is van big tech in termen van formaat of kapitalisatie, is het Europese cloud-ecosysteem perfect instaat om tegemoet te komen aan de belangrijkste noden van de markt in termen van prijs, prestaties en beveiliging”, klinkt het in een opinie. “Het ecosysteem bestaat uit enkele honderden bedrijven en loopt zelfs voor wanneer het over cloud native of gevirtualiseerde 5G gaat.”

EUCLIDIA vindt dat Europese leiders die boodschap moeten overbrengen, maar stelt vast dat een ander narratief de bovenhand krijgt. In de plaats van Europese innovatieve bedrijven in de schijnwerpers te zetten, wordt het rode tapijt uitgerold voor niet-EU-spelers die hun positie en dominantie herhaaldelijk misbruiken, klinkt het.

Hoewel Europa terecht inzet op eigen waarden en normen, lijkt het volgens de sectororganisatie vooral grote externe spelers te willen betrekken bij de conversatie daarover. Omdat de Europese markt uit veel kleinere bedrijven bestaat, zouden politici verkeerdelijk concluderen dat de nodige kennis en technologie bij ons niet aanwezig is. Het tegendeel is waar.

Illusie

Door niet op lokale sterktes in te zetten, riskeert Europa een gedeeltelijke soevereiniteit te promoten, of erger nog, een illusie.  “Het is hoog tijd dat Europese beslissingmakers luisteren technologiebedrijven uit heel Europa, en hen waarderen. Dat is noodzakelijk voor hun duurzame expansie, ook buiten de EU. Zonder proactieve ondersteuning en een duidelijke demonstratie van vertrouwen wordt het onmogelijk voor de Europese cloud-industrie om op gelijke voet de strijd aan te gaan met internationale concurrenten. Digitaal Europa wordt machteloos, afhankelijk en een getuige van de-industrialisering”, besluiten de ondertekenaars met een waarschuwing.

lees ook

Europa wil de cloud heruitvinden met Gaia-X: iets om naar uit te kijken?

De oproep is getekend door de CEO’s van Clever Cloud, XWiki SAS, Alibia, Jamespot, Nextcloud, Scaleway en Rapid.Space. De brief is een duidelijke kritiek van het Europese beleid inzake cloud. Tussen de lijnen lezen we dat de Europese providers enkel blij zijn met het algemene opzet van de ambitie voor soevereiniteit, maar dat de invulling volgens hen op weinig trekt. Het Gaia-X-project is volgens Scaleway bijvoorbeeld een maat voor niets. Dat bedrijf trok zich eind vorig jaar nog terug.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home