Publieke cloud is 1 biljoen dollar waard tegen 2026

cloud biljoen dollar

Forrester voorspelt dat investeringen in publieke cloud de kaap van 1 biljoen dollar zullen ronden tegen 2026. Toch zullen de hyperscalers ook voor uitdagingen komen te staan.

Op de groei van de publieke cloud lijkt geen rem te staan. Dit jaar bedragen de totale investeringen in publieke clouddiensten al ongeveer 490 miljard dollar. In amper vier jaar tijd kan dat bedrag meer dan verdubbelen: Forrester voorspelt dat de publieke cloud in 2026 de kaap van 1 biljoen dollar rondt.

In de berekening telt Forrester de uitgaven in vier segmenten bij elkaar op: cloudinfrastructuur, applicaties, analytics en ontwikkeling. Infrastructuur blijft de belangrijkste uitgavenpost die 495,5 miljard dollar zal opleveren, gevolgd door uitgaven in (SaaS)-applicaties met 397 miljard dollar. Database & analytics-diensten zullen 89,5 miljard dollar waard zijn, ontwikkeling sluit de rij op 51 miljard dollar.

AI drijft concurrentie op

Forrester voorspelt dat het analytics-segment het belangrijkste concurrentiedomein zal worden voor de cloudproviders. Enerzijds door een stijgende vraag naar artificiële intelligentie en machine learning bij bedrijven, maar ook omdat de cloudapplicatiemarkt tegen 2026 het niveau van saturatie zal bereiken. Toch zullen hyperscalers elkaar blijven bekampen om het beste SaaS-aanbod te bieden.  

Een steile groei in analyticsdiensten betekent dat cloudproviders ook flink zullen moeten blijven investeren in datacenters om voldoende capaciteit te kunnen voorzien. Het hoeft dus niet te verbazen dat AWS, Microsoft en Google de geldbuidel opentrekken om datacenters te bouwen, ook in ons land.

lees ook

Datacenters: de digitale ruggengraat van ons land

Opkomst van edge

Er zijn nog marktverschuivingen die niet per se gunstig zijn voor de hyperscalers. De data van bedrijven geraken meer en meer verspreid over de hele infrastructuur. Hierdoor vervagen de grenzen tussen edge en cloud en zullen leveranciers van edge-toepassingen hun graantje kunnen meepikken op de cloudmarkt.

lees ook

Van cloud-first naar data-first: HPE brengt de cloud naar je data, en niet omgekeerd

Geopolitieke spanningen

Tenslotte zullen geopolitieke spanningen de verhoudingen tussen de grote providers kunnen veranderen. Zo voorspelt Forrester dat Alibaba door de stijgende spanningen tussen het Westen en China meer en meer geïsoleerd zal raken op de Chinese markt. De oorlog in Oekraïne kan dan weer gevolgen hebben voor investeringen in de Europese markt.

De publieke cloud mag dan wel snel blijven groeien, de hyperscalers zullen het dus niet zomaar in de schoot geworpen krijgen. Volgens Forrester zijn Afrika en Latijns-Amerika de opkomende markten waar zij zich op moeten focussen de komende jaren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home