Digitalisering voorop in Vlaamse septemberverklaring

Jan Jambon

In zijn septemberverklaring besteedt Jan Jambon (N-VA) de nodige aandacht aan de digitale revolutie. De overheid heeft de ambitie om Vlaanderen digitaal te transformeren. Volgens de regering staan we aan de doorbraak van de vierde industriële revolutie en Vlaanderen wil daarin voorop lopen. 

Een belangrijk onderdeel van de digitale transformatie waar Jambon het over heeft, zijn data. “De kracht zit in het ontsluiten van digitale data, zowel bij de overheid als in de privésector”, aldus Jambon. Burgers en bedrijven moeten meer controle krijgen over hun data, zodat ze er doelgericht en zelfbewust mee aan de slag kunnen. 

Jambon wil alle mogelijke data vlot, veilig en privacybestendig laten stromen, zodat ‘fantastische digitale toepassingen’ het levenslicht kunnen zien. De Vlaamse overheid heeft de ambitie om deze bestuursperiode een Vlaams datanutsbedrijf op te richten dat moet opklimmen tot de wereldtop van naties die technologieën als artificiële intelligentie, robotica en internet-of-things (IoT) gebruiken om de samenleving beter te maken. 

Uitrol van het 5G-netwerk

Om de digitale transformatie in gang te zetten, is er zo snel mogelijk 5G nodig in Vlaanderen. Jambon gaat ervan uit snel een partner te vinden in de federale overheid. Als dat niet lukt, verklaart Jambon dat we zelf onze weg moeten gaan, want digitale transformatie is té belangrijk voor de overheid, voor Vlamingen en voor de bedrijven. 

De overheid laat weten te gaan investeren in zowel een glasvezel als een 5G-netwerk. Hier worden verder echter weinig details over gegeven. Het is nog niet helemaal duidelijk wat we daar precies van kunnen verwachten. 

Prominente plaats voor digitalisering

Al met al kunnen we zeggen dat digitalisering een belangrijke plaats inneemt in de septemberverklaring van Jan Jambon. De overheid hecht overduidelijk veel waarde aan digitale data en de uitrol van een 5G-netwerk. Het nieuwe datanutsbedrijf lijkt een belangrijke ambitie te zijn.

Het is echter nog onbekend wat dat bedrijf precies gaat doen en hoe het eruit gaat zien. Het is nog een kwestie van tijd om te zien hoe de verklaringen van Jambon zich in de praktijk gaan ontplooien.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home