Vlaming wil meer controle over persoonlijke gegevens in digitale ruimtes  

De helft van de Vlamingen blijkt bezorgd te zijn om zijn online privacy. Het wantrouwen over websites, apps en de overheid neemt toe. Dat blijkt uit de laatste Digimeter.   

Vlamingen blijken hun gegevens niet met een gerust hart in handen van digitale diensten te leggen. 52 procent van de ondervraagden is ongerust over zijn online privacy. Heel wat Vlamingen (61%) geven aan dat sociale media een belangrijke impact hebben op de bezorgdheid. Verder lijkt er weinig vertrouwen in websites en apps over het veilig bewaren van persoonlijke gegevens (65%). Dat is in één jaar tijd met 10 procent gestegen.

In de veiligheid van online betalen is er meer geloof. Nog maar 26 procent is daar bezorgd over, een opvallende daling van 14 procent op één jaar tijd.

Werk voor de overheid

Lieven De Marez van onderzoekscentrum en innovatiehub Imec, ziet een belangrijke rol voor de overheid weggelegd om dat vertrouwen weer omhoog te halen: “De mediawijsheid van de Vlaming is de voorbije jaren toegenomen, waardoor Vlamingen bezorgd zijn over hun data en privacy. Het is belangrijk dat de overheid initiatieven neemt om dat vertrouwen op te krikken. De digitale kluis voor elke burger waar de overheid aan werkt, is wat dat betreft een prima initiatief.”

lees ook

Imec en Vlaamse universiteiten onderzoeken gedecentraliseerde datakluizen voor burgers

Al zal de overheid eerst zelf nog moeten investeren om het vertrouwen in haar eigen digitale diensten weer omhoog te krijgen. Tegenover 2020 is het vertrouwen in de Vlaamse en de federale overheid in 2021 beiden met 5 procent gedaald. “In een periode waarin Covid Safe Tickets alomtegenwoordig zijn, is de Vlaming vaker bezorgd of overheden niet te veel informatie vergaren”, verduidelijkt de Digimeter.

Controle bij de gebruiker

Uit het onderzoek komt een andere oplossing naar voren om het vertrouwen in de digitale wereld te herstellen. 78 procent van de ondervraagden geeft namelijk aan een optie te willen om bepaalde types van gegevens niet meer te delen met organisaties of alle persoonlijke gegevens terug te roepen.

Momenteel heeft bijna 7 op de 10 Vlamingen het gevoel geen controle meer te hebben over welke persoonlijke gegevens verzameld worden.

Het Digimeterrapport wordt jaarlijks uitgegeven door onderzoeksinstelling Imec en universiteit UGent. Het rapport bundelt informatie over Vlaamse mediagebruikers en geeft belangrijke inzichten aan instellingen, bedrijven en het grote publiek. In 2021 werden gegevens verzameld bij 2.972 Vlamingen van zestien jaar of ouder.   

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home