SAP kondigt Joule aan: eigen AI-chatbot moet hele portfolio versterken

sap prijzen

SAP introduceert een eigen chatbot gebaseerd op generatieve AI: Joule. Joule komt op termijn naar het hele SAP-portfolio.

Wie geen eigen generatieve AI-chatbot heeft, kan dezer dagen het gevoel hebben aan de zijlijn te staan. Net als zowat ieder ander groot technologiebedrijf wil ook SAP de AI-hypetrein niet missen en daarom mogen we vandaag Joule boven het doopvont houden.

AI met toegang tot data

Joule is net als de Microsoft Copilot of Salesforce Einstein GPT een chatbot die via (veilige) toegang tot bedrijfsdata een grote meerwaarde moet bieden voor werknemers. SAP-gebruikers zullen Joule in mensentaal vragen kunnen stellen, waarna de chatbot bestaande data vertaalt naar duidelijke antwoorden. SAP zelf geeft het voorbeeld van een fabrikant die vraagt om de actuele verkoop te duiden, waarna Joule meteen resultaten van belangrijke regio’s kan weergeven, gekoppeld aan eventuele problemen in de toeleveringsketen en mogelijke oplossingen.

lees ook

Salesforce lanceert Einstein GPT: generatieve AI voor het hele portfolio

SAP wil Joule op termijn naar zijn hele portfolio brengen, van ERP over CRM tot HR. Voor dat laatste departement kan de chatbot bijvoorbeeld helpen om objectieve jobomschrijvingen te verzinnen of relevante vragen op te stellen voor sollicitatiegesprekken.

Het opzet is niet uniek, maar de aankondiging is wel belangrijk. Nu iedereen slimme chatbots introduceert, kan SAP niet achterblijven. Indien de meerwaarde van de dingen even groot is als voorspeld, zou het gebrek aan slimme bot immers een grote reden zijn om over te stappen naar een concurrent die wel een AI heeft ingebouwd om data en inzichten uit systemen in mensentaal naar de voorgrond te brengen.

Gestage uitrol

Joule komt in eerste instantie naar SAP SuccesFactors en de SAP Start site. Daar zal de bot nog dit jaar verschijnen. SAP S/4HANA is begin 2024 aan de beurt. SAP Customer Experience, SAP Ariba en SAP Business Technology Platform zullen volgen. Op verschillende events gepland voor het najaar wil SAP meer details bekend maken.

Het bedrijf wijst op de vele bedrijfsdata waartoe zijn oplossingen toegang hebben, en de meerwaarde die een bot daaruit kan halen. Welke technologische basis Joule krijgt, is niet meteen duidelijk. SAP investeerde al in Anthropic, Cohere en andere AI-bedrijven met veelbelovende large language models die generatieve AI aandrijven, maar werkt ook samen met Microsoft, Google en IBM.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home