Oracle brengt MongoDB-ondersteuning naar autonome database

Oracle pakt uit met een nieuwe API voor zijn autonome JSON-database: de Oracle Database APU voor MongoDB.

Oracle introduceert belangrijke nieuwe functionaliteit voor zijn autonome database. Met een nieuwe API verbindt de databasespecialist zijn eigen autonome JSON-database met MongoDB. Ontwikkelaars kunnen zo via Oracle aan data uit MongoDB-databases maar de connectie werkt ook andersom. MongoDB-specialisten kunnen uit hun vertrouwde omgeving aan de slag met data uit de databases van Oracle. Het bedrijf wil zo voorkomen dat organisaties gegevens moeten kopiëren naar een nieuwe database.

Omarming van JSON

Oracle richt zich als database-expert traditioneel vooral op relationele databases. Zo is de autonome database van het bedrijf ook gestart. In 2020 breidde Oracle zijn dienst pas uit met JSON-ondersteuning met de introductie van de autonome JSON-database. Daarmee signaleerde het dat de database niet enkel voor SQL-specialisten geschikt was. Het JSON-aanbod was bovendien competitief geprijsd. Niet Oracle maar MongoDB is echter de grote speler wanneer het op niet-relationele databases aankomt. Om een grote impact te maken, moest Oracle MongoDB-gebruikers in hun favoriete omgeving aanspreken. Dat is met de nieuwe API mogelijk.

De nieuwe functionaliteit maat analytische queries met SQL mogelijk. Verder kan je verschillende JSON-databases met elkaar koppelen maar ook een brug bouwen tussen JSON-documentdata en relationele gegevens. Andersom kan je relationele data bekijjken als MongoDB collections. Verder ondersteunt Oracle machine learning en spatiële analyse over JSON-documentdata. De integratie betekent ook dat ontwikkelaars met low code aan de slag kunnen via Oracle Apex.

Werken met één database

De nieuwe connectiviteit is voor iedereen beschikbaar. Vanuit de autonome database van Oracle is het belangrijk dat je Secure access from allowed IPs and VCNs only instelt voor een JSON-centrische database. Dat is niet de standaard-instelling, maar ze is essentieel om de API te gebruiken. Vervolgens vind je onder Development in de Service console url’s om te verbinden met MongoDB. De brug bouw je met de MongoDB-tool mongosh.

Wanneer de verbinding succesvol is, kan je vanuit de MongoDB-tooling de meeste operaties zonder problemen uitvoeren op de autonome JSON-database van Oracle. Enkele uitzonderingen zoals beheers- en indexoperaties vereisen wel SQL-commando’s. Vanuit de Oracle-tooling kan je zowel met JSON als SQL-instructies op dezelfde data werken. De nieuwe API maakt het met andere woorden mogelijk om één centrale dataset te gebruiken binnen zowel de Oracle als de MongoDB-tooling en dat is de essentie van de aankondiging. In een blogpost gaat Oracle zelf dieper in detail.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home