Imec en Vlaamse universiteiten onderzoeken gedecentraliseerde datakluizen voor burgers

kluis data solid

Onder de noemer SolidLab onderzoeken imec en verschillende Vlaamse universiteiten de komende vier jaar de haalbaarheid van gedecentraliseerde datakluizen als bouwsteen van een innovatieve datagedreven economie in Vlaanderen.

Het idee achter Solid is om apps en data van elkaar los te koppelen. Door middel van gedecentraliseerde datakluizen kunnen mensen hun persoonlijk gegevens opslaan en zelf beslissen met wie ze die delen. Prof. Ruben Verborgh (imec/UGent) werkt samen met Tim Berners-Lee, de uitvinder van het world wide web aan het project met als doel een disruptieve vernieuwende dienstverlening uit te bouwen in onder meer de media, in de zorg en voor overheidsdiensten.

Imec haalt het voorbeeld aan om Solid te koppelen aan het Burgerprofiel. Zo moet je je gegevens voor administratieve doeleinden maar één keer opslaan in een eigen datakluis. Wanneer je vervolgens wordt gevraagd naar rijksregisternummer, geboortedatum, adres, diploma’s, loopbaan, leningen, enzovoort, kan je alle velden automatisch laten invullen.

Of je zou verschillende routeplanningapps kunnen laten werken op de mobiliteitsgegevens die je hebt opgeslagen in jouw datakluis. En voor doeleinden rond gepersonaliseerde gezondheidszorg zou je zowel je klinische data als data van fitness tracking-toestellen kunnen verzamelen en kiezen met wie je die wil delen.

Vierjarig project

Solid is een belangrijke gedecentraliseerde stap richting de data-economie, maar voor het zover is, moeten er nog heel wat technologische en maatschappelijk vragen worden beantwoord. Hiervoor bundelen imec-onderzoeksgroepen aan de UGent (IDLab en MICT), de VUB (SMIT) en de KU Leuven (COSIC en DistriNet) hun krachten onder de naam SolidLab Vlaanderen. PIXLES (UGent) en CiTip (KU Leuven) vervoegen het nieuwe consortium voor het juridisch onderzoek.

De Vlaamse regering investeert 7 miljoen euro voor de eerste twee jaar van dit vierjarige project. De onderzoekers zullen hun ontwikkelingen vrij beschikbaar stellen in de vorm van white papers, wetenschappelijke publicaties en open source software. Er wordt ook een SDK (Software Development Kit) ontwikkeld die bedrijven toelaat om op een eenvoudige wijze data te lezen en te schrijven van en naar de datakluis.

Omdat datakluizen voor heel wat mensen een nieuw gegeven is, wordt er ook werk gemaakt van een duidelijke gebruikersinterface. In tegenstelling tot de verwarrende privacy-vragen (cookie- en consentboodschappen) die mensen vandaag krijgen als ze een website bezoeken, moet het onderliggende systeem duidelijk aantonen welke data wel of niet gedeeld worden.  

lees ook

Hoe Tim Berners-Lee het internet wil redden

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home