Start-up van Tim Berners-Lee lanceert dienst om data te beveiligen

Tim Berners-Lee

Persoonlijke informatie gescheiden opslaan en alleen delen wat nodig is voor de diensten waar je op dat moment toegang tot wil. Dat is het idee van Inrupt, een start-up van Tim Berners-Lee. Inrupt noemt de losse verzamelingen van data ‘pods’. Je kunt er toegang tot krijgen via Solid: de opensource dataopslag technologie van Inrupt. 

Je kunt bijvoorbeeld je gezondheidsdata opslaan in een pod en deze met je dokter delen wanneer zijn Solid app toegang vraagt. Of je kunt je foto’s opslaan in een pod en vervolgens de ene Solid app provider betalen je beste afbeeldingen uit te kiezen en een andere om ze te printen. 

Tim Berners-Lee, de uitvinder van het internet, is de grote naam achter Inrupt. Berners-Lee, wie actief is als chief technology officer, richtte het bedrijf samen op met chief executive John Bruce. 

Inrupt heeft zijn dienst de afgelopen maanden getest met de BBC, NatWest Bank en de National Health Service in het Verenigd Koninkrijk en de Vlaamse regering. Vanaf nu is de Enterprise Solid Server, de infrastructuur die de dienst ondersteunt, beschikbaar voor iedereen die interesse heeft. De Solid technologie is gebaseerd op webstandaarden, waardoor het gewoon te gebruiken is via een webbrowser. 

Hoognodige koerscorrectie voor het web

De manier waarop het internet er vandaag de dag uitziet – een bron van nepnieuws, misbruik van data en beheerd door een handvol grote bedrijven – is totaal niet hoe Tim Berners-Lee het voor ogen had toen hij het internet uitvond. Al lange tijd werkt hij aan het plan om de problemen op te lossen en het internet te redden

“De technologie die we nu uitbrengen is een onderdeel van een hoognodige koerscorrectie van het web”, zegt Berners-Lee in een statement. Berners-Lee verwacht dat deze nieuwe grondslag voor vertrouwen en samenwerking zal leiden tot compleet nieuwe business modellen die voordelen opleveren voor gebruikers. 

Als Inrupt een succes wordt, kan dat een keerpunt zijn voor het internet. Het is een stap weg van apps en diensten die data verzamelen om gepersonaliseerde advertenties te laten zien. Het kan echter ook nadelen opleveren. Diensten die nu gratis te gebruiken zijn, zoals e-mail via het web, vragen in de toekomst mogelijk geld aan consumenten.

Uitdagingen voor het succes van Inrupt

Om Solid en Inrupt tot een succes te maken, is er een kritieke massa nodig die de dienst gaat gebruiken. Daarbij moet de dienst makkelijk genoeg te gebruiken zijn, zodat de voordelen goed opwegen tegen de moeite die een gebruiker moet doen. 

lees ook

Hoe Tim Berners-Lee het internet wil redden

Met de behoefte aan een service als Inrupt zit het wel goed. De laatste tijd zien we dat privacy een steeds grotere zorg wordt in de tech-industrie. Door grote schandalen zoals de Cambridge Analytica-zaak van Facebook en wetgevingen zoals de GDPR, zijn we meer dan ooit gefocust op privacy. Met Inrupt hoopt Berners-Lee deze zorgen op te lossen. 

Een grote uitdaging van Inrupt en Solid ligt in het voorkomen dat het een nieuw kanaal wordt voor misbruik en hacks. Om dat laatste probleem aan te pakken heeft Inrupt Bruce Schneier aangenomen, een gewaardeerde computerbeveiligingsexpert.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home