Finale versie Europese AI Act mogelijk niet meer voor dit jaar

Europa

De Europese Unie raakt het niet eens over verschillende items in de AI Act. Daarom is de kans reëel dat de langverwachte wet er dit jaar niet meer doorkomt.

Op dinsdag 31 oktober is er een nieuwe meeting over de befaamde AI Act binnen de Europese Unie. Die samenkomst is cruciaal, anders is de volgende samenkomst in december en wordt het moeilijk om de wet er nog dit jaar door te krijgen. Persagentschap Reuters sprak vier bronnen met kennis van zaken en zegt dat er nog verschillende items op tafel liggen.

Eeuwige discussie

De mogelijk finale wet is inmiddels al driemaal besproken tussen lidstaten en Europees parlement. Nummer vier is dus voor dinsdag. Op maandag staat er ook al een meeting gepland over modellen als ChatGPT. De plotse explosieve groei van het model van OpenAI is sowieso verantwoordelijk voor extra gesprekken over de wet.

Huidig voorzitter van de EU Spanje zou de zaken naar verluidt eventueel willen versnellen met compromissen. De Iberische lidstaat wil de wet graag nog dit jaar rondkrijgen.

Volgens Reuters wil Spanje wel strenger zijn voor populaire modellen met meer dan 45 miljoen gebruikers, maar andere lidstaten vinden dan weer dat kleinere platformen even goed een risico kunnen vormen. Daarbovenop hebben heel wat Europese topbedrijven hun zorgen al geuit over wat de wet kan doen aan hun positie tegenover concurrenten buiten de Unie.

lees ook

Ursula von der Leyen wil Europese adviesraad rond AI

Werk van lange adem

Als er dinsdag geen akkoord is, moet de meeting in december redding brengen. Als dat niet lukt, schuiven de discussies op naar begin volgend jaar. Met de focus op de Europese verkiezingen van juni in het vooruitzicht zouden die gesprekken echter ook vertraging kunnen oplopen.

Er wordt al meer dan twee jaar aan de wet gewerkt, sinds de eerste tekst in 2021. Dit jaar was er al meer dan één cruciale bijeenkomst, maar voorlopig is er nog geen witte rook. Gezien de snelle evolutie van AI kan het goed zijn dat de EU nog niet meteen klaar is met dit onderwerp.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home