Clearview AI gezichtsherkenning ligt onder vuur in Europa

gezichtsherkenning

Europese privacy-groeperingen hebben een klacht ingediend tegen Clearview AI voor het schenden van de privacywetgeving. Het probleem situeert zich in het schrapen van miljarden foto’s van sociale mediasites om tools voor gezichtsherkenning te verfijnen.

Verschillende groeperingen waaronder Privacy International dagen Clearview AI voor de rechtbank in Frankrijk, Oostenrijk, Griekenland en het Verenigd Koninkrijk. “Onze unieke gezichten schrapen uit sociale media websites en die delen met de politie en andere bedrijven gaat veel verder dan we ooit zouden verwachten als online gebruikers”, zegt Ioannis Kouvakas van Privacy International aan Bloomberg.

Het Amerikaanse Clearview AI laat in een statement weten dat het “nooit een contract heeft afgesloten met een EU-klant en dat de tool niet beschikbaar is voor EU-klanten.” Voor Privacy International is dat niet genoeg, aangezien je gezicht voor altijd in de database van Clearview AI zit en door een breed scala aan instanties beschikbaar is inclusief alle informatie dat het bedrijf linkt aan elke persoon.

Clearview AI zorgt al voor controverse sinds het zijn technologie voor het eerst uitrolde begin 2020. Het bedrijf heeft een immense database aan gezichten via sociale media en gebruik artificiële intelligentie om die te matchen met beelden van bijvoorbeeld veiligheidscamera’s en andere bronnen. Wanneer iemand ergens op beeld staat, kan de politie dat beeld gebruiken om via Clearview een karrevracht aan extra informatie te verzamelen. Vooral dat laatste is wat Europese privacy-groeperingen willen voorkomen.

Ondanks dat Clearview AI benadrukt dat het geen Europese klanten heeft, veroordeelde een Zweedse dataregulator vorig jaar nog de nationale politie voor het gebruik van Clearview-technologie om mensen te identificeren. Volgens het arrest werd biometrische data van burgers onwettelijk verwerkt via gezichtsherkenning en heeft de politie geen grondig onderzoek gedaan naar de impact van databescherming.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home