Clearview AI krijgt boete van 20 miljoen euro van Frankrijk

De Franse privacytoezichtshouder geeft Clearview AI een boete van 20 miljoen euro voor de oneigenlijke verwerking van foto’s van burgers.

Het controversiële Clearview AI krijgt een boete van 20 miljoen euro van Franse privacytoezichtshouder CNIL. Clearview AI is een controversiële tool voor gezichtsherkenning. De software van het bedrijf gebruikt gezichtsherkenning om de identiteit van iemand te achterhalen aan de hand van een foto. Dat gebeurt via een database van onder andere online vergaarde foto’s.

Illegale verwerking

De manier waarop Clearview AI de beelden gebruikt en de verwerking ervan is in strijd met de GDPR, onder andere omdat het bedrijf buiten Europa persoonsgegevens verwerkt zonder toestemming van de betrokkenen.

Clearview zou zo foto’s van Franse burgers verwerkt hebben en betaalt daar nu de prijs voor. CNIL eist ook dat het bedrijf moet stoppen met het verzamelen van foto’s van Fransen. Italië, Griekenland en het VK deelden eerder al boetes uit voor gelijkaardige inbreuken.

Ook in België

Ook in België werd Clearview AI korstondig gebruikt tijdens een proefproject van de Federale Politie. Daar had destijds niemand stilgestaan bij de gevolgen van het gebruik van de softwaretool. De Federale Gerechtelijke Politie besefte niet dat door het gebruik niet alleen politionele foto’s aan een commercieel bedrijf worden doorgestuurd, en dan nog buiten de Europese Unie, noch dat de biometrische gegevens, in casu gezichtskenmerken, sindsdien door het bedrijf Clearview bijgehouden worden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home