Federale Politie gebruikte Clearview AI toch meermaals in een testfase

Clearview AI, een controversiële tool voor gezichtsherkenning, werd toch meer dan twee keer gebruikt in een testfase van de Federale Politie.

In een nieuw rapport van het controleorgaan op de politionele informatie blijkt dat de Clearview AI-software niet twee maar 78 keer werd geraadpleegd. Tijdens geen enkele opzoeking werd er een bruikbaar resultaat geboekt.

Niet nagedacht

Het controleorgaan neemt aanstoot dat niemand bij de politie stil heeft gestaan bij de gevolgen van de softwaretool. “De federale gerechtelijke politie lijkt niet te beseffen dat daardoor niet alleen politionele foto’s aan een commercieel bedrijf worden doorgestuurd, en dan nog buiten de Europese Unie, noch dat de biometrische gegevens, in casu gezichtskenmerken, sindsdien door het bedrijf Clearview bijgehouden worden.” Het gebruik van de app is illegaal, ook voor politiediensten, aldus het controleorgaan.

Het Europees Parlement verbande vorig jaar al gezichtsherkenning op publieke plaatsen. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) meldde vorig jaar nog dat de Federale Politie Clearview AI niet heeft geprobeerd. Er was toen enkel sprake van een test op een evenement in Den Haag samen met de FBI. Nu blijkt dat de politie toch meer gebruik heeft gemaakt van de tool.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home