AI in de strijd tegen ziektes in ontwikkelingslanden

Volgens ex-Microsoft-topman Bill Gates staat er ons een grote technologische boom te wachten binnen de artificiële intelligentie. De focus ligt voornamelijk op het verbeteren van gezondheidsinstrumenten voor ontwikkelingslanden. 

“Kunstmatige intelligentie staat op het punt om nieuwe ontdekkingen te versnellen in een tempo dat we nog nooit eerder gezien hebben”, schreef Gates in zijn blog. Hij legt hierbij de nadruk op het verbeteren van instrumenten om gezondheidsproblemen in ontwikkelingslanden aan te pakken. Gates merkt bovendien op dat de praktische implementatie van deze AI-ontwikkelingen niet dit jaar maar in de laatste jaren van dit decennium zullen plaatsvinden.  

lees ook

Nieuwe ‘AI-doodscalculator’ voorspelt je levensduur

AI in de strijd tegen ziektes

Gates benadrukte dat één van de grootste prioriteiten erin bestaat om instrumenten te verbeteren die gezondheidsproblemen aanpakken, die voornamelijk voorkomen in ontwikkelingslanden. Hij haalt hiervoor enkele voorbeelden aan in zijn brief. 

  • Bestrijding van resistentie tegen antibiotica of antimicrobiële resistentie: er wordt gewerkt aan een softwaretool die enorme hoeveelheden informatie doorzoekt, over welke ziekteverwekkers momenteel voorkomen, en die risico lopen op het ontwikkelen van resistentie. 
  • Verminderen van risico’s tijdens zwangerschappen: wereldwijd sterft er elke twee minuten een vrouw tijdens een bevalling. Hiervoor wordt een softwareprogramma, zoals Copilot, ontwikkeld om hulpverleners te helpen op basis van hun ervaringsniveau. 
  • Chatbot voor het beoordelen van HIV-risico: kwetsbare bevolkingsgroepen zijn huiverig om over hun seksuele geschiedenis te praten tegen artsen. Een onbevooroordeelde chatbot die advies kan geven zou hiervoor de oplossing zijn.  
  • Spraakgestuurde mobiele app voor gezondheidswerkers: Deze functie focust zich op gezondheidswerkers die in het veld in Pakistan werken. Een spraakgestuurde app maakt het voor hen gangbaarder om een medisch dossier aan te maken voor patiënten in het veld.  

Focus op ontwikkelingslanden

Gates benadrukt dat de AI-toepassingen beter afgestemd zullen zijn op de realiteit van ontwikkelingslanden. De praktische implementatie van deze AI-ontwikkelingen zal niet dit jaar maar in de laatste jaren van dit decennium plaatsvinden. 

“We kunnen veel leren van de mondiale gezondheidszorg over hoe we AI rechtvaardiger kunnen maken. De belangrijkste les is dat het product moet worden afgestemd op de mensen die het gaan gebruiken”, besluit Gates. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home