Gartner identificeert de top 10 technologietrends voor de overheid in 2023. Deze technologieën kunnen de publieke sector helpen om de transformatie te versnellen en zich voor te bereiden op de post-digitale overheid.
De technologietrends die Gartner identificeert, komen voor een deel voort uit de huidige wereldwijde onrust en technologische ontwrichting. Deze ontwikkelingen zetten overheden onder druk om een balans te vinden tussen kansen en risico’s. Tegelijkertijd levert het ook mogelijkheden op om de volgende generatie van de digitale overheid vorm te geven, pleit Gartner.
Volgens Gartner moeten overheids-CIO’s rekening houden met de impact die deze tien technologietrends hebben op hun organisaties. Ook pleit Gartner dat overheidsinstanties deze technologieën zouden moeten toepassen om hun zakelijke capaciteiten te verbeteren en meer toekomstbestendige overheidsorganisaties te creëren.
Adaptieve beveiliging
Volgens Gartner zal 75% van de CIO’s binnen de overheid tegen 2025 direct verantwoordelijk zijn voor de beveiliging buiten de IT, inclusief operationele en cruciale technologische omgevingen. Het samenvoegen van bedrijfsgegevens, privacy, de toeleveringsketen, cyber-fysieke systemen (CPS) en de cloud vereist een geïntegreerde beveiligingsaanpak.
Modernisering van cloudgebaseerde veroudering
Overheden staan onder druk om hun verouderde IT-infrastructuur en -applicaties te moderniseren om te zorgen voor meer veerkrachtige overheidsdiensten. Gartner voorspelt dat meer dan 75% van de overheden in 2025 ruim de helft van de workloads zal draaien via hyperscale clouddiensten.
Sovereign cloud
Wereldwijde onzekerheden, zorgen over privacy van gegevens en mogelijke overheidsoverschrijding, leiden tot een grote vraag naar soevereine clouds. Tegen 2025 zal meer dan 35% van de legacy-applicaties van de overheid worden vervangen door oplossingen die zijn ontwikkeld op low-code applicatieplatforms en worden onderhouden door fusieteams, voorspelt Gartner.
Hyperautomatisering
Volgens Gartner zal 60% van de overheidsorganisaties tegen 2026 prioriteit geven aan het automatiseren van bedrijfsprocessen. In 2022 was dat nog 35%. Hyperautomatisering ondersteunt bedrijfs- en IT-processen bij de overheid om naadloze diensten aan burgers te leveren.
AI voor beslissingsinformatie
Gartner voorspelt dat 60% van de overheidsinvesteringen in AI en data-analyse tegen 2024 rechtstreeks van invloed zal zijn op real time operationele beslissingen en resultaten. CIO’s moeten zich voorbereiden op het wijdverspreide gebruik van AI door ervoor te zorgen dat de benodigde gegevens voor besluitvorming beschikbaar zijn.
Data Sharing as a Program
Het is niet genoeg om gegevens op een ad hoc basis te delen tussen afdelingen. Overheidsinstanties kunnen namelijk veel meer waarde uit gegevens en analyses halen. Daarom voorspelt Gartner dat tegen het einde van 2023, 50% van de overheidsorganisaties formele verantwoordelijkheidsstructuren voor gegevensdeling zal hebben, inclusief normen voor gegevensstructuur, kwaliteit en tijdigheid.
Total Experience (TX)
Total Experience (TX) benaderingen van de overheid verminderen proces-ambiguïteit met 90% en verhogen tevredenheidscijfers voor klant- en werknemersbeleving met 50% tegen 2026, voorspelt Gartner. CIO’s kunnen ervoor zorgen dat er minder wrijving is bij ervaringen door de weg die burgers en werknemers afleggen in kaart te brengen, te visualiseren en opnieuw te ontwerpen.
Ecosystemen voor digitale identiteit
Tegen 2024 biedt meer dan een derde van de nationale overheden een mobiele identiteitsportefeuille aan voor burgers, verwacht Gartner. Om zich voor te bereiden op nieuwe verantwoordelijkheden binnen de opkomende digitale identiteitsecosystemen, moeten overheden een manier vinden om betrouwbare digitale identiteiten eenvoudig aan te bieden.
Case Management as a Service (CMaaS)
Modulaire case management-oplossingen helpen om overheidsdiensten met elkaar te integreren en producten en diensten te delen tussen programma’s, branches en overheidsniveaus. Gartner voorspelt dat bureaus die composable case management gebruiken tegen 2024 in staat zijn om nieuwe functies 80% sneller te implementeren dan hun collega’s.
Samenstelbare overheidstoepassingen
Overheden kunnen legacy, silo-systemen en datastores afbreken door een composable architectuur toe te passen. Op deze manier kunnen overheden voortdurend blijven verbeteren en moderniseren.