‘Budget CIO’s stijgt, maar verwachtingen stijgen sneller’

De meeste CIO’s verwachten dat ze in 2023 meer geld ter beschikking krijgen. Dat blijkt uit onderzoek. De bevraagden rapporteren wel dat met het verhoogde budget ook bijkomende verwachtingen komen, zodat ze uiteindelijk meer met minder moeten verwezenlijken.

93 procent van de CIO’s verwacht een hoger budget ter beschikking te hebben in 2023. Dat concludeert consultancybedrijf OneSoftware op basis van een bevraging bij 600 IT-leiders, weliswaar niet bij ons maar in de VS en het VK. Uit die bevraging komt verder naar voren dat het extra budget niet betekent dat CIO’s meer ademruimte krijgen. In tegendeel: de verwachtingen liggen hoger zodat 83 procent van de bevraagden het gevoel heeft dat ze meer moeten bereiken met in verhouding minder middelen.

Legacy en cloud

Legacy en cloud hebben de grootste negatieve impact op het budget. Bij veel bedrijven lopen de cloudkosten hoger op dan noodzakelijk. 38 procent van de bevraagden wijst naar een te snelle migratie naar de cloud als grote schuldige. Bedrijven zouden als respons op de lockdowns tijdens de pandemie halsoverkop hun toevlucht hebben gezocht tot de cloud, zonder dat workloads daarvoor geoptimaliseerd werden. Opnieuw 38 procent geeft aan zich verslikt te hebben in het prijskaartje van de cloud, dat flink hoger lag dan geanticipeerd.

lees ook

Van de cloud naar huis: waarom een eigen datacenter soms beter is

Ook legacy eist zijn tol. 51 procent van de bevraagde CIO’s ziet het wegwerken van de complexiteit van legacy als één van de drie belangrijkste uitdagingen van het moment.

Grip en transparantie

Over algemeen willen CIO’s meer grip krijgen op hun kosten. 45 procent geeft aan dat meer transparantie inzake de kosten zou helpen om meer waarde te putten uit investeringen in de cloud. Dat zou op zijn beurt voor meer draagvlak zorgen bij het management.

92 procent is van plan applicaties te moderniseren, ondanks druk op het budget. Door toepassingen om te vormen van legacy naar cloud native, kan er op termijn heel wat bespaard worden. Daarbij gaat het niet alleen om een efficiënter gebruik van de cloud zelf, maar ook van bijhorende licentiekosten.

De bevraging sluit aan op een duidelijke trend, waarbij organisaties zien dat de cloud niet zaligmakend is. Voor veel vooral flexibele workloads biedt de cloudomgeving een grote meerwaarde, maar voor stabiele toepassingen die heel wat opslag vergen, garandeert de cloud vooral een grote rekening. De juiste workloads op de juiste plek draaien, kan helpen om het beschikbare budget efficiënter in te zetten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home