Cloud wordt onmisbaar door huidige vraag naar generatieve AI

De vraag naar publieke clouddiensten gaat volgend jaar met ruim twintig procent stijgen tegenover 2023, volgens Gartner. Dat maakt cloud-computing inmiddels onontbeerlijk, zegt Sid Nag, vicepresident en analist bij het bureau.

Het Amerikaanse onderzoeks- en analysebureau Gartner ziet de nood aan publieke clouddiensten voor 2024 met meer dan een vijfde stijgen tegenover dit jaar. De onophoudelijke vraag naar generatieve AI zou daar de grootste reden voor zijn. Dat meldt Channel Futures.

Kunstmatige intelligentie, echt geld

Die verhoogde vraag betekent volgens Nag echter niet dat providers gas kunnen terugnemen. Volgens hem worden cloud-modellen inmiddels gevormd door business en niet meer omgekeerd.

Gartner voorspelt een globale groei van 20,4 procent voor cloud-uitgaven, volgend jaar. Dat komt neer op 678,8 miljard US dollar.

Een groot deel van die stijging komt door generatieve AI, een technologie die niet meer weg te denken valt. Hoe hard je ook zou proberen. Tegenover dit jaar zou artificiële intelligentie 27 procent meer cloud-gebruik opeisen in 2024. Naast IaaS ziet Gartner ook PaaS heel wat vooruitgang boeken, met een stijging van meer dan 21 procent.

lees ook

Marketeers moeten technologie efficiënter gebruiken binnen beperkte budgetten

Dat generatieve AI meer en meer geïntegreerd raakt, zorgt volgens Nag ook voor heel wat niet technologische factoren waarvan bedrijven gaan verwachten dat cloud-providers er rekening mee houden:

  • Financiën
  • Economie
  • Duurzaamheid
  • Onafhankelijkheid
  • Privacy

Providers die daarin uitblinken gaan volgens Nag nieuwe inkomstenbronnen kunnen aanboren.

Glazen bol

Het valt wel nog te bezien hoe accuraat deze voorspelling van Gartner is. Voor dit jaar was de aanvankelijke schatting dat cloud-uitgaven 597 miljard US dollar zouden bedragen, maar dat is inmiddels bijgesteld tot bijna 564 miljard.

Het bureau deelde de afgelopen tijd wel meer vooruitzichten voor volgend jaar, op het vlak van technologie en financiën. Van de wereldwijde IT-uitgaven tot de tien grootste strategische tech-trends.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home