Zoom betaalt 85 miljoen dollar schikking in ‘Zoombombing’-rechtszaak

Zoom

Zoom heeft ervoor gekozen 85 miljoen dollar schikkingsgeld te betalen in een privacy-rechtszaak tegen het bedrijf in verband met ‘Zoombombing’ en het delen van data met Facebook, Google en LinkedIn.

Videobelbedrijf Zoom gaat akkoord met een schikking van 85 miljoen dollar in een rechtszaak over het welbekende Zoombombing en het delen van persoonlijke data met bedrijven als Facebook, Google en LinkedIn. Dankzij de Communications Decency Act is Zoom voor het merendeel beschermd tegen de Zoombombing-claims. Sectie 230 zorgt er namelijk voor dat bedrijven niet aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de acties van gebruikers.  

Extra veiligheidsmaatregelen

Zoom stemt ook in met het invoeren van striktere veiligheidsmaatregelen, al ontkent het bedrijf enige overtreding en geeft het privacy als topprioriteit aan. Zoom zal vanaf nu gebruikers op de hoogte brengen wanneer de host, of andere deelnemers van de vergadering, apps van derden gebruiken tijdens de meeting. Daarnaast worden werknemers van het bedrijf getraind om zo goed mogelijk om te gaan met privacy en data.

Gebruikersvergoeding

Gebruikers krijgen mogelijks een minimale vergoeding wanneer de rechtszaak een groepsvorderingsstatus krijgt. Abonnees mogen een terugbetaling van 15% of 25 dollar verwachten. Alle andere gebruikers verdienen tot maar 15 dollar aan de rechtszaak. Hoewel Zoom ‘maar’ 1,3 miljard dollar aan subscripties verkregen heeft, eist de tegenpartij een schikking van 85 miljoen dollar. Ook de juridische kosten kunnen voor Zoom tot wel 21,25 miljoen dollar oplopen.

Dankzij de coronapandemie groeide het videobelbedrijf aanzienlijk in gebruikers. Zoom werkte hierdoor intensief aan verschillende security-updates en lanceerde in oktober 2020 end-to-end ecryptie om het platform zo goed mogelijk te beveiligen. Toch kwamen de verbeteringen niet voor iedereen op tijd en is de schikking een duidelijk boodschap aan de deur van andere bedrijven.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home