Zoom CEO: “AI-tweelingen zullen vergaderingen in onze plaats volgen”

ai videomeeting

Kunnen we binnenkort in plaats van onze kat een identieke ‘AI-tweeling’ van onszelf naar vergaderingen sturen? Volgens de CEO van Zoom wel.

Zoom CEO Eric Yuan gaf een uitgebreid interview aan The Verge om de AI-visie van zijn bedrijf uit de doeken te doen. Zoals menig organisatie vandaag de dag wil Zoom een AI-first bedrijf zijn, al is dat niet de quote die we onthouden uit het interview. Volgens Yuan zullen we over enkele jaren een ‘digitale tweeling’ van onszelf vergaderingen laten bijwonen.

“Stel dat het team wacht op de CEO om een beslissing te nemen of misschien een zinvol gesprek, dan kan mijn digitale tweeling mij echt vertegenwoordigen en ook deel uitmaken van het besluitvormingsproces. We zijn er nog niet, maar dat is een reden waarom er beperkingen zijn in de huidige LLM’s”, zegt Yuan.

Een LLM voor iedereen

De intrede van generatieve AI binnen een context van digitale vergaderingen is niet nieuw. Ook Zoom beschikt over een AI Companion die je helpt met notities maken of de essentie van een gesprek te onthouden. Yuan wil daar dus nog een stap verder in gaan en je fysieke aanwezigheid laten vervangen door AI, al is dat met de huidige technologie nog niet mogelijk.

lees ook

Zoom lanceert Zoom Workplace: gekende functionaliteit samen met AI in één platform

“Iedereen gebruikt nu dezelfde LLM’s. Dat is niet logisch: ik zou mijn eigen LLM moeten hebben. In wezen is dat de basis voor de digitale tweeling. Dan kan ik rekenen op mijn digitale tweeling. Soms wil ik meedoen, dus doe ik mee. Als ik niet mee wil doen, kan ik een digitale tweeling sturen om mee te doen. Dat is de toekomst”, aldus Yuan tijdens het interview. Volgens de CEO kan dit over vijf à zes jaar de realiteit zijn.

Deepfakes

Er zijn inderdaad wat bedenkingen te plaatsen bij de visie van Zoom. Ten eerste zet het de integriteit van digitale interacties onder druk. Als iedereen een realistische deepfake van zichzelf kan maken, ben je nooit meer zeker wie de persoon aan de andere kant van het scherm werkelijk is. Dat kan ernstige risico’s hebben: enkele maanden geleden schreef een medewerker van een multinational miljoenen over op een foute rekening nadat hij zich in de luren liet leggen door een deepfake van zijn baas.

Een ander punt zijn hallucinaties. Hoe zal je kunnen controleren wat je AI-tweeling doet of zegt tijdens een vergadering? Je wil niet in de problemen omdat je digitale kopie plots helemaal ontspoort en je baas uitscheldt, om maar een voorbeeld te geven. Volgens Yuan zijn dat problemen die we de komende jaren wel zullen oplossen.

Experten uit de AI-wereld denken daar toch anders over. Op X en concurrent Bluesky wordt Yuan door critici weggezet als een losgeslagen tech-CEO. “Het idee dat een LLM een antwoord van een individu kan voorspellen, lijkt me zo duidelijk verkeerd”, schrijft onderzoekers Simon Willisson op X.

Toch is Yuan niet in het luchtledige aan het ijlen, verzekert Chief of Sales & Growth Officer Graeme Geddes aan journalisten tijdens een persmoment in Londen. “Zoom is klant-gericht en gaat in die markt kijken wat klanten nodig hebben. Alles wat we doen, is het resultaat van wat klanten geven. Er zijn klanten die ons zeggen dat ze een ‘derde optie’ zoeken tussen aanwezig en afwezig zijn.”

Laatst bijgewerkt om 15u25 met een reactie van Zoom.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home