Chrome toont vanaf 2024 keuzevenster voor zoekmachines in Europa

Chrome zoekmachine kiezen

Wie begin volgend jaar Chrome opent, krijgt eenmalig een keuzevenster met verschillende zoekmachines waaruit je kan kiezen.

In 2024 moet Google zich schikken naar Europa en een keuzevenster tonen in Chrome om een zoekmachine te selecteren. Op Android toont Google al sinds 2019 zo’n keuzevenster tijdens de installatie van je telefoon bij eerste gebruik.

De desktopversie van Chrome zal begin 2024 na een update eenmalig een keuzevenster tonen waar een lijst met zoekmachines staat. Net als op Android staan de aanbieders in willekeurige volgorde. De lijst bestaat uit populaire zoekmachines binnen de regio waar je surft volgens gHacks.

Wie twijfelt, kan op de link Meer leren klikken wanneer de pop-up verschijnt. Google geeft daar informatie waarom de optie plots op je scherm verschijnt:

Op basis van een wet in jouw regio vraagt Chrome je om je standaard zoekmachine te kiezen. Deze zoekmachines zijn populair in jouw regio en worden in willekeurige volgorde weergegeven.

Met je standaardzoekmachine kun je het web doorzoeken en Chrome-functies gebruiken zoals zoeken in de adresbalk en in afbeeldingen op webpagina’s. Een functie is mogelijk niet beschikbaar als uw zoekmachine deze niet ondersteunt.

Zoekmachine veranderen

Je kan gelukkig eender wanneer de zoekmachine veranderen in Chrome. Zo ga je daarmee aan de slag:

  • Zoekmachine in Chrome veranderen

    Typ bovenaan in de adresbalk chrome://settings/search. Daar kan je in een menu kiezen uit vijf zoekmachines: Google, Bing, Ecosia, Yahoo en DuckDuckGo. Kies er een naar keuze en de optie is onmiddellijk actief. Elke zoekactie die je nu in de adresbalk bovenaan typt, wordt door de nieuw gekozen zoekmachine gehaald.

  • Zoekmachine in Chrome toevoegen

    Wil je graag een zoekmachine gebruiken die er niet tussen staat? Voorlopig heb je pech, tot de update binnenrolt begin 2024. Je kan wel een sneltoets instellen die je kan oproepen om daar een zoekterm in te vullen. Klik in hetzelfde menu naast Site Search op Toevoegen. Vul daar alle gegevens in en kies Toevoegen. Klik daarna op de drie puntjes en kies daar Als standaard instellen.

Je kan ook altijd een snelkoppeling (bookmark) aanmaken van een zoekmachine, wat de eenvoudigste manier is maar in gebruik niet altijd de meest intuïtieve wanneer je veel snelkoppelingen hebt.

Google moet naar Europa luisteren, maar past de update ook enkel maar bij ons toe binnen de Europese Unie. Iedereen daarbuiten moet het nog altijd doen met de ijzeren greep die Google heeft op de markt van zoekmachines en internetbrowsers.

lees ook

Google betaalde 26,3 miljard dollar om standaardzoekmachine te zijn

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home