Microsoft Teams verbruikt tot 50% minder energie in videocalls

Microsoft Teams

In energie-intensieve scenario’s met meerdere videodeelnemers heeft Microsoft Teams flink wat optimalisaties doorgevoerd.

Sinds juni 2020 heeft Microsoft regelmatig aan de energievereisten van videocalls gesleuteld om voor elk type pc een aangename ervaring te garanderen. Bijkomend voordeel: een lager batterijverbruik wanneer je op een laptop werkt zonder stopcontact in de buurt.

De verbeteringen zitten hem vooral in het optimaliseren van energie-intensieve processen zoals opname van content, encoderen en renderen.

Robert Aichner, Principal Group Program Manager bij Microsoft, verduidelijkt: “Tijdens onze evaluatie van het video-opnameproces hebben we gefocust op cameraoptimalisatie om de CPU-load te verlagen in videomeetings. We hebben code-complexiteit verminderd voor auto-exposure, auto-witbalans en auto-aliasing, met naast energiewinst ook een verbeterde stabiliteit tot gevolg.”

Eind 2021 heeft Microsoft Teams heel wat video render-optimalisaties doorgevoerd om de grafische kaart minder te belasten. Het werkt daarvoor samen met CPU en GPU chipset-bouwers om huidige en toekomstige chips verder te optimaliseren voor videocalls binnen Teams.

Tijdlijn van alle optimalisaties

Vanaf Juni 2020 is Microsoft aan de slag gegaan met optimalisaties om Teams minder zwaar te maken voor pc’s. Dit zijn alle realisaties tot nu toe om een totale energiewinst van 50 procent te bekomen.

  • Oktober 2020: hardware- en video-opname en optimalisatie (door CPU-loads te verminderen wanneer de videocamera actief is)
  • Februari 2021: meerdere schermelementen consolideren voor één enkel renderproces (verbetering in het verwerken van meerdere videostreams in videocalls)
  • Juni 2021: Direct videorender (rendert video direct op het scherm in plaats van een weblayer)
  • November 2021: renderoptimalisatie via GPU (verbeteringen in het gebruik van de grafische kaart voor videorendering)
  • December 2021: preview renderverbeteringen (optimalisatie van de rendering van videopreviews in videocalls)

Microsoft Teams blijft intussen aan een rotvaart verder evolueren. Zo kan je sinds begin dit jaar chatten tussen persoonlijke en zakelijk accounts en ondersteunt het platform eindelijk end-to-end encryptie. Voor kmo’s is er nu ook Microsoft Teams Essentials als losse oplossing. Microsoft deelde eerder dit jaar mee dat het platform 270 miljoen maandelijkse actieve gebruikers heeft, een stijging van 20 miljoen vergeleken met de zomer van 2021.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home