VMware Aria: centraal multicloud-beheer onder een splinternieuwe merknaam

VMware Aria Explore

VMware lanceert met Aria een splinternieuw merk dat onder andere vRealize en CloudHealth bundelt, maar ook extra functionaliteit omvat.

VMware introduceert op Explore 2022 een nieuw merk: VMware Aria. Onder Aria bundelt VMware capaciteiten voor het centrale beheer van complexe multicloud-omgevingen. Nieuw is misschien een groot woord, aangezien VMware Aria voor een groot stuk een rebranding van bestaande producten omvat. De centrale technologie achter het nieuwe aanbod, VMware Aria Graph, is wel een vernieuwing.

Single source of thruth

VMware Aria Graph combineert alle relevante gegevens van een multicloud-infrastructuur in een graph database. Van daaruit correleert VMware de relaties tussen belangrijke parameters, zodat beheerders via een centrale plek een inzicht krijgen over de kosten, prestaties en automatisering binnen de infrastructuur. Aria Graph genereert een single source of thruth waarop andere beheersoplossingen zich baseren.

Het geheel zit verankerd in de VMware Aria Hub. Daar vinden IT-specialisten de gecentraliseerde weergave en controlemechanismen om hun hele multicloud-omgeving te beheren. Hub is de evolutie van Project Ensemble dat VMware in 2021 al aankondigde.

Via de gecentraliseerde weergave gebaseerd op de realtime Graph-data kunnen IT-experten veranderingen opvolgen, granulair naar hun omgeving kijken, kosten opvolgen, historische configuraties analyseren bij de zoektocht naar problemen en de werking van de hele omgeving analyseren. Een API-gebaseerde aanpak maakt het mogelijk om ook andere tools met Aria te combineren.

Nieuwe naam, gekende functionaliteit

Wat concreet onder de Aria-naam zit en die functionaliteit ondersteunt, komt VMware-veteranen ongetwijfeld bekend voor. Bestaande producten zoals vRealize Automation en CloudHealth krijgen immers nieuwe namen. VMware Aria omvat zo volgende reeds bestaande producten:

 • vRealize Automation wordt VMware Aria Automation
 • vRealize Operations wordt VMware Aria Operations
 • vRealize Network Insight heet voortaan VMware Aria Operations for Networks
 • vRealize Log Insight transformeert naar VMware Aria Operations for Logs
 • Cloudhealth wordt VMware Aria Cost powered by CloudHealth
 • CloudHealth Secure State heet voortaan VMware Aria Operations for Secure Clouds
 • VMware Skyline krijgt een nauwe integratie met Aria, maar verandert om de één of andere reden niet van naam.

De belangrijkste pijlers van Aria op dit moment zijn Aria Cost, Operations en Automation. Die producten spelen immers in op de belangrijkste problemen van IT-teams vandaag. Complexe multicloud-omgevingen zijn moeilijk te beheren wat tijd kost, en kunnen duurder uitvallen dan verwacht. Via het Aria-portfolio wil VMware ervoor zorgen dat het hele overzicht bewaard blijft en het beheer minder complex wordt.

Nieuwe producten

Samen met de nieuwe merknaam kondigt VMware echt ook enkele nieuwe producten aan. Die moeten helpen bij governance, extra inzichten bieden en migraties vereenvoudigden. Het gaat om volgende drie producten:

 • VMware Aria Guardrails: hiermee kan je beleidsregels instellen rond beveiliging, kost en de prestaties van je multicloud-omgeving.
 • VMware Aria Migration: dit product helpt organisaties om applicaties tussen verschillende omgevingen te migreren op basis van de data in Aria Graph.
 • VMware Aria Business Insights: deze tool voorziet beheerders van belangrijke zakelijke inzichten gegenereerd door AI/ML-analyses op beschikbare data.

Weg met multicloud-complexiteit

Met VMware Aria zet het bedrijf vol in op multicloud-beheer. Daarmee wordt VMware een meer rechtstreekse concurrent van Nutanix, al komen beide bedrijven uit een ietwat andere invalshoek.

lees ook

Sloop geen silo’s om er nieuwe te bouwen: de gevaren van multicloud

Het einddoel is wel gelijkaardig: zowel VMware als Nutanix hebben geconstateerd dat complexe multicloud-omgevingen centraal beheer vereisen voor efficiënt beheer met een duidelijk zicht op de kosten. VMware biedt voortaan een duidelijker antwoord op die uitdaging door met Aria bestaande producten te bundelen en uit te breiden met slimme technologie in de vorm van Graph.

VMware Aria is een vernieuwd aanbod dat zoals aangehaald correspondeert met bestaande producten. Klanten van multicloud-beheersoplossingen zoals VMware vRealize, Cloudhealth maar ook Tanzu Observability hebben automatisch recht op het corresponderende Aria-aanbod.

lees ook

VMware lanceert vSphere 8 met DPU-ondersteuning

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home