VMware lanceert vSphere+ en vSAN+: cloudcontrole voor on-prem installaties

VMware lanceert een nieuw betaalmodel voor vSphere dat vooral gunstig lijkt voor de virtualisatiespecialist. Wie intekent, krijgt gecentraliseerde controle van on-premises omgevingen via de cloud als bonus.

Misschien ken je het gevoel. Je houdt van VMware vSAN en vSphere en hebt uitgebreide installaties in je on-premises datacenters, maar er mankeert iets. Je hebt je licenties voor vSphere betaald en zit met zo’n ouderwetse perpetual license. Als VMware-fan heb je niet alleen de lanceringsposter van Tanzu boven je bed hangen, je wil ook dolgraag je favoriete bedrijf maandelijks een som geld overschrijven. Zeker met het vooruitzicht van de onpopulaire overname door Broadcom kriebelt het om je via een abonnement extra aan VMware te koppelen.

VMware lanceert nu vSphere+ en vSAN+: twee nieuwe (maar niet zo nieuwe) oplossingen die precies dat mogelijk maken. Met enkele drukken op de knop kan je doorlopende licenties omzetten naar een abonnementsmodel. VMware benadrukt dat die omzetting netjes op de achtergrond gebeurt. Tijdens een demo zien we hoe de transitie slechts enkele seconden in beslag neemt, zonder enige vorm van downtime voor de vSphere-omgevingen. Alle VM’s en containers blijven netjes draaien.

Beheer via de cloud

Natuurlijk voorziet VMware ook voor klanten voordelen. Teken je in op de plus-versies van vSAN en vSphere, dan dien je een gateway-appliance te configureren in je on-premises datacenter. Die appliance doet dienst als een brug voor alle vSphere-servers on-prem en de cloudconsole van VMware. Met vSphere+ komt er een verbinding tot stand met de on-prem installaties, zodat je die via de VMware Cloud Console kan beheren.

Je kan zoveel installaties toevoegen als je wil, verspreid over verschillende geografische locaties. Alles komt in één overzicht terecht, maar VMware benadrukt dat vSphere zelf wel degelijk helemaal on-premises blijft draaien en ook als dusdanig beheerd kan worden. Het cloud-beheer is een bijkomende bonus die geen bestaande functionaliteit vervangt.

Updaten en problemen oplossen

Dankzij het optionele cloudbeheer krijg je sneller een overzicht van de hele bedrijfsomgeving, kan je automatisch updates pushen naar alle locaties en kan je vanop één locatie problemen oplossen. Je kan via de Cloud Console zelfs inloggen op vCenter on in een on-premises host actie te ondernemen. Verder biedt VMware cloudgebaseerde bescherming van je on-premises hosts aan.

VMware zet de lancering van vSphere+ en vSAN+ in de verf als grootse vernieuwingen die de voordelen van de cloud naar on-premises workloads brengen. Dat klopt, voor een stuk. De gecentraliseerde inventaris met bijhorend management in de cloud van installaties op on-prem locaties is ongetwijfeld handig. Toch hebben we ook het gevoel dat het vooral VMware is dat de voordelen van een cloud-betaalmodel naar zijn on-premises aanbod wil brengen en daar rechtvaardiging voor zoekt.

Tipje van de sluier voor de toekomst

VMware claimt dat wat we nu zien, slechts de fundering is. De toekomst zal uitwijzen hoe nuttig deze plus-versies van populaire VMware-diensten echt is. Voorlopig is het hele verhaal optioneel, al zal dat vermoedelijk niet permanent zo blijven. Vroeg of laat zal VMware ongetwijfeld de volledige overstap naar het SaaS-model voor on-prem maken, maar zover is het nog niet. In afwachting moet het gecentraliseerde management voldoende lokaas zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home