SAP: “Bedrijven gaan te traag naar de cloud”

sap

Een te trage migratie naar de cloud hindert de groei van organisaties. Tot die (niet zo verrassende) conclusie komt SAP, dat vooral naar de eigen mond praat.

SAP Nederland organiseerde een rondvraag onder ruim 400 zakelijke en IT-beslissers van middelgrote en grote organisaties over hoe de cloudmigratie verloopt. Die verloopt vaak moeizaam, iets wat ook voor menig Belgische organisatie herkenbaar kan klinken. SAP ziet gebrek aan specifieke vaardigheden, onvoldoende openstaan voor veranderingen en het ontbreken van een heldere businesscase als de grootste struikelblokken.

Dit zijn volgens SAP de typische symptomen van ‘cloudwatervrees’ (neen, deze woordgrap hebben we niet zelf bedacht). Het resultaat zijn lange en inefficiënte beslissingstrajecten. Bij veertig procent van de bedrijven neemt dit tot twee jaar in beslag, bij grote bedrijven kan dit zelfs tot drie jaar duren. Uiteindelijk zijn het bij de meeste organisaties de IT-managers en de CEO die de knoop doorhakken, al blijkt er ook vaak een invloed van externe adviseurs en/of partners mee te spelen.

Aap uit de mouw

SAP maakt dit onderzoek niet zomaar openbaar. De commerciële aap komt zeer snel uit de mouw. Met het onderzoek wil de ERP-specialist duidelijk maken dat de migratie naar de cloud uitstellen op termijn de groei van de organisatie hindert. Wie de ‘cloudwatervrees’ overwint, geeft aan dat de adoptie van nieuwe technologieën veel soepeler verloopt.

Nog niet overtuigd? Dan heeft SAP nog een argument achter de hand. De transitie van kernprocessen naar de cloud is belangrijk voor onder andere de AI-adoptie, en AI is het snelst toegankelijk vanuit de cloud. Die stelling is ook maar relatief afhankelijk vanuit welk perspectief je het bekijkt. HPE zal het daar bijvoorbeeld al niet mee eens zijn.

De objectiviteit van dit onderzoek is dan ook met een korreltje zout te nemen. SAP trekt zelf sinds enkele jaren vol de kaart van de cloud en wil zijn ERP-klanten daarin meetrekken. Wie niet volgt, loopt nieuwe functionaliteiten mis, iets wat op ongenoegen kan rekenen bij klanten die destijds voor een on-prem SAP-omgeving hebben gekozen, zonder te weten dat die keuze ooit gevolgen zou hebben. Bovendien nadert ook de deadline voor legacy-klanten om te migreren naar S/4 HANA, door SAP gelegd op december 2027.

lees ook

SAP zet financiële compensatie in om klanten naar de cloud te krijgen 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home