On-prem datacenters nog lang niet met uitsterven bedreigd

datacenter

Vandaag de dag zijn on-prem datacenters goed voor veertig procent van de totale datacentercapaciteit. De cloud neemt het over, maar minder snel dan de hyperscalers zouden willen.

Een eigen datacenter of de (publieke) cloud? Het is een IT-dilemma dat bedrijven al decennialang bezighoudt. Dat de publieke cloud groeit als kool, daar bestaat geen discussie meer over. Maar de explosie van de publieke cloud betekent nog niet het einde van de on-prem datacenters, concludeert Synergy na een onderzoek dat de globale IT- en cloudmarkt in kaart brengt.

40 procent van de totale datacentercapaciteit bestaat anno 2023 uit on-prem datacenters. Dat is op dit moment nog meer dan het stuk van de taart die de grote hyperscalers opeisen (37%), verdeeld over datacenters die ze zelf uitbaten of uitbesteden aan een externe partner. Dat rest nog 23 procent die overblijft voor providers die zich geen hyperscaler mogen noemen.

onderzoek datacenters
Bron: Synergy Research Group

Met z’n allen naar de cloud?

De cijfers van Synergy tonen wel dat de grote cloudproviders het hoe langer hoe meer overnemen. In 2017 waren on-prem datacenters nog goed voor zestig procent van de totale capaciteit, tegenover twintig procent voor de hyperscalers. Vandaag de dag zouden er wereldwijd zo’n negenhonderd datacenters zijn die beheerd worden door hyperscalers, die ook maar blijven bijbouwen.

De echte waarheid ligt volgens Synergy dan ook in hoe de investeringen evolueren. Tussen nu en 2027 zullen investeringen in on-premises IT-infrastructuur jaarlijks met twee procent groeien, investeringen in de cloud jaarlijks met meer dan veertig procent. Tegen 2027 verwacht Synergy dan ook dat zestig procent van de globale datacenterinfrastructuur in handen zal zijn van de hyperscalers. 23 procent van de datacenters zal dan nog on-premise IT ondersteunen.

On-prem datacenters zijn dan wel aan het afnemen in aantallen, helemaal verdwijnen zullen ze nog niet onmiddellijk doen. Dat bevestigen ook trends op de Belgische IT-infrastructuur. Uit een rondvraag van Beltug bij grote bedrijven blijkt dat het ‘cloud-first’ denken stilaan heeft afgedaan. Bedrijven verkiezen een hybride aanpak waarbij workloads en data in eigen handen blijven wanneer dat nodig wordt geacht.

lees ook

Nutanix-CEO Rajiv Ramaswami: ‘Alles in één cloud is niet wenselijk of mogelijk’

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home