Wereldwijde omzet clouddiensten overschrijdt kaap 500 miljard dollar

cloud

Vorig jaar bedroeg de wereldwijde omzet van clouddiensten bijna 550 miljard dollar. Dat is een groei van bijna 23 procent vergeleken met een jaar eerder. SaaS is de belangrijkste drijfveer.

De wereldwijde omzet afkomstig van clouddiensten bedroeg in 2022 545,8 miljard dollar. Dat berekende IDC. Het bedrag vertegenwoordigt een stijging van 22,9 procent vergeleken met 2021. Software-as-a-Service is de belangrijkste drijfveer voor de groei. SaaS is goed voor zo’n 45 procent van de totaalomzet.

Infrastructure-as-a-Service komt met een behoorlijke afstand op de tweede plaats. IDC stelt dat IaaS 21,2 procent van de omzet vertegenwoordigt, gevolgd door PaaS met 17 procent marktaandeel. De analisten onderscheiden tot slot nog System Infrastructure Software-as-a-Service en die categorie is goed voor 16,7 procent van de omzet.

Hyperscalers

De publieke markt blijft er verder één die gedomineerd wordt door dezelfde belangrijke spelers. IDC noemt vandaag vijf grote partijen. Microsoft, AWS en Google zijn de traditionele giganten maar ook Salesforce en Oracle behoren tot de topspelers met dank aan hun SaaS-aanbod. Zij zijn verantwoordelijk voor 41 procent van de totale omzet wereldwijd en groeiden met 27,3 procent tegenover 2021.

Volgens het bureau zal de groei van cloud zich nog wel even doorzetten. Een eventuele drang om te besparen wordt wereldwijd ruim gecompenseerd door de opkomst van generatieve AI. Bedrijven houden daar rekening mee in hun toekomstplannen. Voor AI zullen cloudproviders opnieuw een belangrijke rol spelen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home