Office-alternatief maakt samenwerken via blockchain mogelijk

OnlyOffice biedt samenwerking op Office-documenten aan via end-to-end encryptie gebaseerd op Blockchain. Dat moet erg veilige maar toch gebruiksvriendelijke collaboratie mogelijk maken.

OnlyOffice is een webgebaseerd Office-alternatief van Ascensio System SIA, een bedrijfje uit Letland. Het bedrijf ontwikkelde de kantoorsuite in eerste instantie voor intern gebruik, maar besloot later om ze aan een breder publiek aan te bieden. Volgens de ontwikkelaars was die introductie een groot succes, gebruiken 5 miljoen mensen wereldwijd de suite.

OnlyOffice is beschikbaar onder verschillende licenties, van individueel thuisgebruik tot gebruik in kmo’s of Enterprise-omgevingen. Wat de kantoorsoftware echter interessant maakt in vergelijking met de concurrentie, is de sterk beveiligde collaboratie. Microsoft, Google maar ook andere partijen zoals Box bieden online samenwerking op documenten aan, maar daarvoor moet je telkens vertrouwen op de beveiliging die de provider biedt.

Blokchain-beveiliging

De Europese productiviteitssuite zet collaboratie via end to end encryptie op, en gebruikt daarvoor de Ethereum-blockchain. Alle communicatie net als de documenten zelf is versleuteld van client tot client, wat betekend dat ze onderweg onleesbaar is. Denk daarbij aan het type encryptie dat bijvoorbeeld ook WhatsApp biedt: zelfs WhatsApp (of Facebook, wat dat betreft), kan je berichtjes niet onderscheppen en lezen.

De versleuteling gebeurt aan de hand van de private en publieke sleutels van de blockchain zelf, die ook de veiligheid van die technologie ondersteunen. Een dergelijk systeem koppelt de beveiliging aan het account, zonder dat daar een extra wachtwoord voor nodig is.

OnlyOffice is gebaseerd op HTML5, en is dus platformagnostisch zolang je een moderne browser gebruikt. Hosting van de suite kan zowel inde cloud als lokaal, indien je dat verkiest. We zijn benieuwd hoe vlot de veilige samenwerking in de praktijk werkt, en gaan er binnenkort zelf mee aan de slag voor een uitgebreidere eerste indruk.

Gerelateerd: Waarom je ook in 2019 nog moet wakker liggen van blockchain

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home