Lancom: ‘Netwerkbeheer beweegt zich naar de cloud’

cloud

Het netwerkbeheer beweegt zich steeds meer naar het cloudsegment. Dat bewijst een onderzoek dat in opdracht van Lancom werd uitgevoerd.

21 procent van de ondervraagde IT-managers heeft het netwerkbeheer momenteel al volledig lopen via een cloudoplossing. 52 procent gebruikt een hybride model. Aangezien 85 procent van plan is om over te stappen binnen de komende vier jaar, durft Lancom te stellen dat het netwerkbeheer echt toevertrouwt aan de cloud zal worden.

lees ook

Lancom wil met Europees privacyverhaal en ‘Made in Germany’ de Belgische markt bestormen

Voor de uitspraak baseert de netwerk- en security-expert zich op een onderzoek waaraan tweehonderd bedrijven uit de Benelux en de DACH-regio deelnamen. De ondervraagden zijn allemaal als IT-deskundige aan het werk in een bedrijf met 150 tot 2.500 werknemers.

Flexibiliteit

Het onderzoek gaat nog dieper in op de reden waarom deze bedrijven de cloud interessant vinden voor hun netwerkbeheer. Flexibiliteit blijkt daar troef te zijn. De bedrijven vinden de schaalbaarheid van cloudnative-technologieën belangrijk om flexibel te kunnen reageren op veranderende netwerkvereisten. “Apparaatconfiguraties kunnen snel en individueel worden aangepast en nieuwe locaties kunnen met een paar muisklikken op het bedrijfsnetwerk worden aangesloten”, luidt de redenering van het rapport.

Verder blijken ondervraagden de cloud te zien als een veilige opslagplaats voor data (50 procent), als een omgeving die minder onderhoud nodig heeft (38 procent) en een post waarop te besparen valt (48 procent).

Investeringen toch nodig

Al zien de ondervraagden ook in dat er uitdagingen zitten aan de overstap naar de cloud. Meer dan de helft van de respondenten (52 procent) ziet netwerkbeveiliging als de belangrijkste uitdaging. Dat ligt voornamelijk bij problemen die het bedrijf zelf dient op te lossen zoals onvoldoende investeringen in netwerkbeveiligingsoplossingen en IT-specialisten.

Ondervraagden geven tot slot aan zich zorgen te maken over de netwerkstoringen die optreden tijdens het oplossen van problemen. Dat baart tot zorgen omdat het netwerk op dat moment kwetsbaar is voor beveiligingsproblemen. 32 procent geeft aan vaak last te hebben van langdurige uitval, wat betekent dat het gewicht van deze problemen niet onderschat mag worden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home