Recordafstand voor ‘long-range’ WAN-verbinding over zee

boot op zee

Het wereldrecord voor langste LoRaWAN-verbinding is verbroken. Tijdens een experiment is een succesvol WAN-netwerk over meer dan duizend kilometer over zee gelegd.

The Things Network beschrijft de geslaagde recordpoging in een blog. Een vissersbootje dat dobberde aan de kunstlijn van het Portugese stadje Sesimbra, een veertigtal kilometer onder Lissabon, wist contact te leggen met een gateway op de Canarische eilanden. In vogelvlucht bedraagt die afstand 1336 km, wat het meteen ook het meest wijd gestrekte ‘long-range’ WAN tot heden maakt.

Ter land, ter zee en in de lucht

Het vorige record dateerde uit 2020. Toen werd een ballon in Nederland opgelaten met een antenne aan boord die moest verbinden met een gateway in de Franse stad Grenoble. De verbinding hielt tot een afstand van 832 kilometer stand, toen de ballon al lang boven het Duitse luchtruim hing. Dat record is verpulverd met vijfhonderd kilometer.

Dit experiment is vooral leuk en interessant vanuit een IoT-perspectief. LoRaWAN is een type WAN die gebruikt maakt van langeafstandsverbindingen om de oppervlakte die het netwerk kan bestrijken zo groot mogelijk te maken. Dat het technisch mogelijk is om over zee de verbinding stabiel te houden over zo’n lange afstand, maakt weer nieuwe toepassingen mogelijk.

Bij het vorige record speelde de hoogteverschillen tussen de gateway en de ballon ongetwijfeld een rol. Dit obstakel heb je niet of minder als je over water kan gaan. Toch is ook dit resultaat exceptioneel. We zijn dan ook benieuwd waar de limiet ligt voor WAN-technologie. Een volgende recordpoging is wellicht al ergens ter wereld in de maak.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home