Google Cloud updatet database-platformen Cloud Spanner en BigQuery

database autonomous

Google Cloud voert updates door aan zijn database-platformen. Zo komt er een gratis testperiode van Cloud Spanner en een nieuwe service voor BigQuery.

Het is voortaan mogelijk om gratis van Cloud Spanner te proeven. Het gaat om een SQL-databasebeheer- en opslagservice. Het is in feite een aangepaste versie van de database die Google zelf gebruikt om zijn klantendiensten aan te sturen.

Proefversie en beveiliging

De proefversie van Cloud Spanner geeft gebruikers recht op 10 GB opslag dat negentig dagen gebruikt kan worden. Natuurlijk is het op ieder moment mogelijk om de opslagruimte uit te breiden door een betalend abonnement af te sluiten met de dienst. Proefperiodes moeten de laatste twijfels weghalen over de aanschaf van een dienst.

Daarnaast krijgt de dienst strengere toegangsbeveiliging, waardoor het tot op tabel- en kolom-niveau mogelijk wordt om in te stellen wie toegang heeft. Voorlopig staat deze functie nog in preview.

Sleutelen aan database-platformen

Het techbedrijf kondigt enkele belangrijke updates aan voor zijn database-platformen, zodat er meer mogelijkheden zijn met deze databases. Zo komt er verder de nieuwe dienst Datastream voor BigQuery. De dienst geeft realtime-inzichten in datawarehouse BigQuery.

Databronnen die toe te voegen zijn aan Datastream zijn onder meer MySQL, PostgreSQL, AlloyDB en Oracle databases. Deze kunnen zowel in Google cloud als on-premises draaien.

lees ook

Google gaat de strijd aan met Oracle en AWS met de lancering van AlloyDB voor kritieke workloads

Migreren naar de cloud

Tot slot komt er vanuit het cloudbedrijf meer ondersteuning voor bedrijven om te migreren naar de cloud. De Database Migration Service ondersteunt daartoe voortaan PostgreSQL-migraties naar AlloyDB.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home