Google Cloud lanceert voor het eerst ARM-gebaseerde VM’s

Google Cloud

In tegenstelling tot AWS gebruikt Google geen eigen ARM-chips. Het doet beroep op die van Ampere. Vandaag kan je de previewversie testen binnen de Tau VM’s.

De ARM-chips van Ampere kan je vandaag binnen Google Cloud terugvinden onder de noemer Tau T2A. Volgens de zoekgigant is er een breed ecosysteem aan besturingssystemen, databases, programmeertalen en andere tools beschikbaar voor de nieuwe ARM-gebaseerde VM’s.

De nieuwe ARM-chips worden in vooraf bepaalde configuraties aangeboden tot maximaal 48 vCPU’s met tot 4 GB geheugen. De VM’s bieden tot 32 Gbps netwerk bandbreedte en zijn compatibel met een hele reeks opslagopties binnen Google Cloud. Verwar de nieuwe ARM-gebaseerde VM’s niet met het huidige aanbod aan TPU-instances dat ondertussen al vier generaties is geëvolueerd. TPU staat voor Tensor Processing Unit en is voornamelijk geoptimaliseerd voor AI-workloads.

Google mikt met de nieuwe Tau T2A VM’s op een breed gamma aan workloads gaande van webservers tot microservices in containers of applicaties die data loggen. De ARM-chips zijn vooral sterk omwille van hun prijs-prestatiesverhouding.

Wie ermee aan de slag gaat, kan systemen zoals RHEL, CentOS, Ubuntu of Rocky Linux configureren op deze VM’s.

Beperkt aantal regio’s beschikbaar

Google beperkt vandaag het aantal regio’s waarmee je met de Tau T2A VM’s aan de slag kan. In Europa kan je enkel terecht bij europe-west4 in Nederland (Zone A, B, C). Andere datacenters worden op termijn ook voorzien van nieuwe servers met ARM-chips van Ampere. Dat zal moeten aangezien analisten verwachten dat tegen 2025 ongeveer 22 procent van de servers een ARM-chip aan boord heeft.

lees ook

Van telefoon over laptop tot server: geniet ARM binnenkort de voorkeur boven x86?

Van de drie grote hyperscalers is Google de laatste die ARM-gebaseerde VM’s beschikbaar stelt. AWS timmert al jaren aan die weg met eigen ARM-chips onder de noemer Graviton en lanceerde eind mei nog de eerste VM’s met de nieuwe AWS Graviton 3-chip. In april dit jaar lanceerde Microsoft Azure de eerste VM’s met een ARM-chip aan boord. Net als Google gebruikt ook Microsoft geen eigen ARM-chips zoals AWS, maar koopt het die van Ampere in.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home