Microsoft Azure lanceert eerste VM’s met een ARM-chip

Je kan vanaf vandaag een Azure VM configureren met Ampere Altra ARM serverchips. Microsoft benadrukt dat het voorlopig om een preview gaat.

Volgens Microsoft kunnen de nieuwe virtuele machines binnen Azure tot 50 procent meer prestaties leveren voor hetzelfde geld vergeleken met x86-machines. Belangrijk detail is het woord ‘tot’, het is aan jou om die nieuwe architectuur optimaal te benutten.

Ampere VM’s ondersteunen Windows, CentOS en Ubuntu Linux. Elk heeft 64 virtuele processors aan boord met 8 GB random-access geheugen per cpu. Wie dat wenst, kan optioneel snelle flashopslag toevoegen.

Het gebruik van ARM-chips in servers zit in de lift. Tegen 2025 draait 22 procent van de servers op ARM volgens analisten. Vooral cloudproviders en dan specifiek AWS zijn de drijven de kracht achter die evolutie. Die laatste introduceerde in 2018 al eigen ARM-gebaseerde Graviton-chips. Intussen zit Graviton aan zijn derde generatie en wil AWS de ARM-processors in zoveel mogelijk servers stoppen. Volgens de cloudprovider heeft Graviton bijna exclusief voordelen vergeleken met chips van Intel en AMD.

lees ook

Van telefoon over laptop tot server: geniet ARM binnenkort de voorkeur boven x86?

ARM zal flink meer adoptie zal kennen in micro-datacenters. Op marktaandeel in enterprise-datacenters moeten we waarschijnlijk wel nog even wachten. Het Neoverse-platform van Arm heeft daar veel potentieel, maar ARM-servers worden nog niet op grote schaal gebouwd en de dominantie van x86 is te groot.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home