Amazon zet in op eigen chips met lancering Graviton 3 en Trn1

Adam Selipsky, CEO at Amazon Web Services, speaks the Keynote on Day 2 of AWS on Tuesday, November 30, 2021 at the Venetian Resort in Las Vegas, Nevada.

AWS pakt uit met een opvolger voor zijn succesvolle ARM-gebaseerde Graviton 2-serverchip. Graviton 3 wordt sneller en zuiniger. Verder lanceert de cloudreus instances voor machine learning gebaseerd op een ander eigen chipdesign.

AWS blijft vol inzetten op zelfgebouwde chips. Op de Re:Invent-conferentie onthult CEO Adam Selipsky Graviton 3. Graviton 3 is net als zijn voorgangers Graviton en Graviton 2 gebaseerd op de ARM-architectuur. AWS ontwikkelde de serverchip zelf binnen Annapurna Labs, dat sinds 2015 een onderdeel is van ’s werelds grootste cloudspeler.

AWS stopt Graviton in EC2-instances als alternatief voor configuraties met x86-chips van Intel of AMD. De ARM-architectuur van Graviton biedt klanten een hardware-optie die een stuk kostenefficiënter is voor tal van workloads. AWS claimt zelf dat zijn Graviton 2-instances een 40 procent betere prijs-prestatieverhouding bieden dan x86-equivalenten.

Opnieuw sneller en zuiniger

Graviton 3 bouwt daarop verder. AWS geeft nog niet teveel details over de chip, maar laat alvast weten dat Graviton 3 25 gemiddeld 25 procent sneller is dan zijn voorganger, met nog meer winst in specifieke workloads zoals cryptografie en wetenschappelijke floating point-operaties. In dat geval zou de nieuwe ARM-serverchip zelfs dubbel zo snel presteren. Instances met de processor zijn bovendien tot 60 procent efficiënter in gebruik.

lees ook

ARM in servers: van nicheproject naar massaproduct dankzij AWS Graviton

AWS lanceert meteen de eerste Graviton 3-instances met C7g. Die zijn voorlopig exclusief als preview beschikbaar. Op termijn komen er meer instances beschikbaar. “Een exacte planning voor de uitrol kennen we nog niet”, zegt Jean-Pierre Le Goaller, Head of AWS Technology and Solutions Architecture in de Benelux. “Ga er gerust vanuit dat we de meeste graviton-instances het komende jaar zullen verfrissen met Graviton 3. AWS kondigde aan de vooravond van Re:Invent nog Graviton 2-instances met GPU’s van Nvidia aan, geschikt voor onder andere machine learning.

Trn1

Tijdens Re:Invent laat AWS nog een andere instance gebouwd voor machine learning zien: de splinternieuwe Trn1. Die draait op eerder aangekondigde Trainium-chip die AWS eveneens zelf bouwde. Net als bij Graviton staat de prijs-prestatieverhouding centraal. AWS claimt dat de Trn1-instances de beste optie zijn om modellen te trainen. Klanten kunnen tienduizenden Trn1-instances combineren tot een zogenaamd Ultracluster: een soort supercomputer om snel complexe modellen te trainen. Ook deze instances zijn als preview beschikbaar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home