ARM zit in 22 procent van de servers tegen 2025 volgens TrendForce

chiplet chip

Tegen 2025 draait 22 procent van de servers op ARM. Dat voorspelt TrendForce Research. Vooral cloudproviders en dan specifiek AWS zijn de drijven de kracht achter die evolutie.

TrendForce Research verwacht dat ARM in servers de komende jaren een enorme boost zal kennen. Het bedrijf denkt dat 22 procent van de servers tegen 2025 op ARM draait. De evolutie van x86 naar ARM wordt in eerste instantie aangedreven voor de publieke cloudproviders. AWS heeft het startschot gegeven voor de transitie.

Graviton

Amazon Web Services introduceerde in 2018 de eigen ARM-gebaseerde Graviton-chips. Intussen zit Graviton aan zijn derde generatie en wil AWS de ARM-processors in zoveel mogelijk servers stoppen. Volgens de cloudprovider heeft Graviton bijna exclusief voordelen vergeleken met chips van Intel en AMD. De processors zouden een aanzienlijk betere prijs-prestatie-verhouding bieden en verbruiken bovendien een stuk minder stroom dan x86-equivalenten. AWS denkt dat ARM essentieel is voor cloudproviders die serieuze klimaatdoelstellingen willen halen in de nabije toekomst.

TrendForce Research ziet dat in 2021 al 15 procent van de servers van AWS op ARM draaide. Dit jaar zal dat aandeel stijgen tot 20 procent. Andere cloudproviders zoals Microsoft Azure en Google Cloud Platform worden tot een inhaalbeweging gedwongen en kijken naar hun eigen ARM-implementaties. Ook dat zal de algemene adoptie van ARM de komende jaren een boost geven.

Troeven

Het onderzoeksbedrijf ziet drie belangrijke troeven voor ARM:

  • Ze ondersteunen snel veranderende workloads, zijn schaalbaarder en kosten-effectiever dan x86.
  • Ze zijn beter aanpasbaar voor gebruik in nichemarkten en hebben een flexibeler ecosysteem.
  • Hun fysieke voetafdruk is relatief klein, waardoor ze tegemoet komen aan de noden van micro-datacenters.

TrendForce verwacht dat ARM de komende jaren flink meer adoptie zal kennen in dergelijke micro-datacenters. Op marktaandeel in enterprise-datacenters moeten we waarschijnlijk wel nog even wachten, voorspellen de analisten. Het Neoverse-platform van Arm heeft daar veel potentieel, maar ARM-servers worden nog niet op grote schaal gebouwd en de dominantie van x86 is te groot. TrendForce denkt dat enterprise-datacenters voor 2025 nog geen grote evolutie naar ARM zullen kennen.

Mislukte overname

Pas sprong de overname van Arm door Nvidia nog af. Daardoor is het bedrijf Arm genoodzaakt om zelf naar de beurs te stappen. Arm verdient zijn brood met licenties van de ARM-architectuur aan fabrikanten wereldwijd. Het is onduidelijk welke impact de mislukte overname heeft op de adoptie van de architectuur.

lees ook

Van telefoon over laptop tot server: geniet ARM binnenkort de voorkeur boven x86?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home