Cloudproviders vragen aan EU om oneerlijke softwarelicenties te bestrijden in DMA

multi-cloud

Serviceproviders van een cloudinfrastructuur in Europa vrezen dat de cloudmarkt verstoord zal worden door providers die licentievoorwaarden opleggen. Dat schrijven enkele providers in een gezamenlijk rapport. In het rapport wordt nu aan de Europese Unie gevraagd om ook die partijen mee op te nemen in de aankomende Digital Markets Act (DMA).

Enkele cloudproviders hebben een gemeenschappelijk standpunt gepubliceerd tegenover enkele praktijken van hun concurrenten. Volgens de providers doen enkele spelers aan oneerlijke handelspraktijken en wordt er geprofiteerd van een machtpositie om licentievoorwaarden op te leggen.

In het rapport staat te lezen: “Het is absoluut noodzakelijk dat de slechte praktijken en oneerlijke, concurrentiebeperkende gedragingen van degenen die de macht hebben om licentievoorwaarden vast te stellen, worden beschouwd als onderdeel van de DMA.”

Nog niet aan de orde

De DMA is voorlopig nog niet van kracht, dat zal ten vroegste in 2023 gebeuren. Achter de invoering van de wet schuilt een grondige reden. De EU wil namelijk de macht van enkele gevestigde spelers inperken zodat nieuwe providers de markt succesvol kunnen betreden.

Het is voorlopig nog de vraag of de EU de deadline van 2023 inderdaad zal halen. In het Europees Parlement woeden namelijk hevige discussies over de voorwaarden waaraan een bedrijf moet voldoen om als groot onlineplatform te worden beschouwd. De cloudproviders weten dat die beslissing nog moet vallen en proberen daar nu met een gemeenschappelijk rapport op in te spelen. Een extra standpunt zal het beslissingsproces naar alle waarschijnlijkheid niet versnellen.  

Microsoft en Oracle in het vizier

Het rapport wordt ondersteund door onderzoek van professor Frédéric Jenny van de ESSEC Paris Business School. In het verslag legt hij de praktijken van cloudproviders Microsoft en Oracle aan banden.

Bij Microsoft belicht Jenny de hogere kosten die worden aangerekend om de producten van Microsoft op clouds van derden te gebruiken. Gebruikers van Azure, de cloud van Microsoft, ontspringen die dans.

Voor Oracle wordt beschreven hoe iedere CPU opnieuw moet betalen voor de clouddatabase. Derden kunnen op deze manier met een peperdure rekening worden geconfronteerd, want zij moeten voor iedere CPU betalen die de software zou kunnen gebruiken.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home