AWS zet AI in om Amazon Redshift Serverless efficiënter te laten schalen

aws

AWS wil klanten een betere prijs-prestatieverhouding bieden binnen Amazon Redshift Serverless. AI moet ervoor zorgen dat variabele workloads steeds optimaal worden ondersteund.

Amazon wil zijn Redshift Serverless-aanbod optimaliseren en zoekt daarvoor zijn toevlucht tot AI. Dat laat de cloudspecialist zelf weten op zijn Re:Invent-evenement in Las Vegas. Redshift biedt een datawarehouse in de cloud dat petabytes aan data kan verwerken dankzij een enorme parallelle verwerkingscapaciteit. De serverless-versie zorgt ervoor dat er steeds voldoende hardware gealloceerd is om gevraagde workloads in Redshift te ondersteunen door automatisch op- en neer te schalen. Hoe efficiënter dat gebeurt, hoe beter de prestaties en hoe correcter de rekening van de eindklant.

Nauwkeuriger schalen

Vandaag al schaalt Redshift op basis van het aantal query’s. AWS zet nu AI in om de schaalbaarheid accurater te maken. Zo kan de complexiteit van query’s variëren, net als de hoeveelheid data in Redshift, waardoor de intensiteit van de workloads drastisch verandert. AWS geeft als voorbeeld een organisatie die normaal redelijk voorspelbaar gebruik maakt van de dienst, maar door nieuwe regelgeving plots veel meer data moet verwerken en analyseren. Om in zo’n geval consistentie te garanderen, zorgt AI ervoor dat resources geschaald worden voor de ingestie van data, de nieuwe query’s, pre-computing voor snelle toegang, data-organisatie en meer.

De AI gaat ook proactief te werk. Zo kan het zijn dat Redshift overdag minder resources nodig heeft, omdat beheerders vooral in dashboards werken. Later moet het systeem dan complexe query’s verwerken, waardoor er extra pk’s nodig zijn. Klanten kunnen zelf aangeven welke prijs-prestatieverhouding ze nastreven. Doordat de AI ervoor zorgt dat de infrastructuur schaalt op basis van de exacte workload, verbetert de uitkomst en krijg je in theorie meer pk’s voor hetzelfde geld.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home