Vanaf 1 februari 2024 rekent AWS 0,005 dollar per uur per IPv4-adres aan. IP-adressen zijn te schaars geworden om ze gratis te blijven weggeven.
AWS kondigt de aanpassingen aan in een blog. Per 1 februari 2024 zullen IPv4-adressen tegen betaling worden aangeboden. Dit geldt voor zowel de adressen in Elastic Compute Cloud (EC2), ‘elastische’ IP-adressen als managed IPv4. AWS blijft wel de mogelijkheid ondersteunen om je eigen adressen over te zetten en te beheren via de AWS-cloud. Hier gaan geen extra kosten bij gepaard omdat de IPv4-adressen dan eigendom zijn van de klant.
Elk actief publiek IPv4-adres dat bij AWS draait, kost vanaf dan 0,005 dollar per uur. Voor niet actief-gebruikte adressen rekende AWS al een kost aan en dat zal binnenkort dus ook gelden voor actieve adressen. Er blijft binnen EC2 wel een gratis aanbod dat de eerste 750 uren (ofwel de eerste maand) nog gratis zijn in het eerste jaar. AWS lanceert een nieuwe tool Cost Explorer waarmee organisaties kunnen berekenen hoeveel hun IP-adressen hen zullen kosten.
Schaarste aan IPv4
Volgens AWS is het niet langer meer houdbaar om IPv4-adressen gratis te blijven weggeven omdat de kosten te hoog zijn geworden. De kosten per individueel adres zijn op vijf jaar met driehonderd procent gestegen, beweert de cloudreus. Cloudbedrijven hebben een groot aandeel in het uit de pan swingen van de handel in IP-adressen. Omdat IPv4-adressen massaal gehamsterd werden, is er een schaarste ontstaan.
AWS zegt dan ook dat het met dit nieuwe beleid bedrijven wil aansporen om bewuster en zuiniger om te springen met IPv4-adressen. Met name de inactieve adressen die sommige bedrijven in bezit houden, kosten geld. Er wordt al jarenlang gewaarschuwd voor een ‘opdroging’ van beschikbare IP-adressen, maar dat punt hebben we voorlopig nog niet bereikt.
Het liefst van al ziet AWS, en met hen vele andere internetbedrijven, het IPv4-protocol zo snel mogelijk verdwijnen. IPv6 staat al decennialang te wachten om de fakkel volledig over te nemen. De nieuwe versie van het protocol biedt betere responstijden en beveiliging, en creëert vooral ook extra ruimte voor nieuwe, unieke IP-adressen.