AWS omarmt hybride cloud met kleinere Outpost-servers en nieuw Anywhere-aanbod

Kom jij niet naar de cloud, dan komt de cloud naar jou

Op de digitale Re:Invent-conferentie hernieuwt AWS zijn focus op hybride cloudmodellen. AWS Outposts moet in eerste instantie toegankelijker worden, maar ook organisaties met eigen hardware krijgen nieuwe mogelijkheden.

AWS versterkt zijn hybride aanbod met een handvol vernieuwingen, aangekondigd tijdens de digitale Re:Invent-conferentie. De strategie omvat een aanval op twee fronten. Langs de ene kant wil AWS meer eigen hardware on-premises bij klanten krijgen, maar langs de andere kant wil de cloudreus ook bestaande diensten beter toegankelijk maken op servers die bedrijven al op kantoor hebben.

AWS Outposts

Langs de hardwarezijde past AWS zijn Outposts-aanbod aan. Vorig jaar lanceerde AWS Outposts als een eigenwijze hybride oplossing die de AWS-cloud vrijwel letterlijk naar de klant brengt. Via Outposts kunnen organisaties hardware identiek aan de exemplaren in de AWS-datacenters voor hun vestigingen bestellen. De hardware wordt volledig gemanaged en ondersteunt door AWS zelf en bevat dezelfde API’s, dezelfde managementlaag en dezelfde functionaliteit als de ‘echte’ cloud.

lees ook

Orange Business Services en AWS starten samenwerking

Aanvankelijk kon je Outposts-hardware echter enkel bestellen in een volledige rack. Daar komt nu verandering in. “Grote bedrijven omarmden Outposts, maar de adoptie voor meer bescheiden workloads verloopt trager dan misschien had gekund”, zegt Jean-Pierre Le Goaller, Head of AWS Technology and Solutions Architecture Benelux. “We moedigen organisaties zelf aan om telkens te experimenteren met nieuwe zaken voor ze volledig all-in gaan. Daarvoor vormde voor sommige workloads een te grote instapbarrière.”

AWS lost dat euvel nu op door ook 1U en 2U-servers ter beschikking te stellen onder de Outposts-vlag. “Bedrijven wachtten op een meer kostenefficiënte instapmogelijkheid en die is er nu. Ik verwacht dat de nieuwe toevoegingen aan het aanbod de adoptie zullen versnellen, ook in de lokale markt.”

De 1U-server krijgt 64 vcpu’s, 515 GB RAM-geheugen en 4 TB flash-opslag mee, met de 2U-versie verdubbelt AWS het aantal vcpu’s en de opslag. De nieuwe Outposts-hardware komt in de loop van 2021 beschikbaar.

Containers overal

Langs de andere kant introduceert AWS Amazon EKS Anywhere en Amazon ECS Anywhere. EKS is de AWS-oplossing voor Kubernetes, ECS doet hetzelfde maar dan met de containertechnologie van AWS zelf. Het Anywhere-aspect is nieuw en mag je volgens Le Goaller letterlijk nemen. “Overal is overal. Je kan de containerplatformen voortaan overal draaien waar je compute ter beschikking hebt.”

Je kan onze containerplatformen voortaan overal draaien waar je compute ter beschikking hebt.

Jean-Pierre Le Goaller, Head of AWS Technology and Solutions Architecture Benelux

In eerste instantie mikt AWS daarmee op bedrijven die eigen hardware on-premises hebben staan. EKS Anywhere en ECS Anywhere moeten perfect op die eigen servers draaien, terwijl de managementlaag wel in de AWS-cloud blijft. Concreet kan je dus de containerclusters zelf naar je eigen datacenter verhuizen, terwijl het beheer netjes in de cloud blijft zitten.

Je kan nog een stap verder gaan en het Anywhere-aanbod bij de concurrentie draaien. Le Goaller is zelf geen fan van een multicloud-strategie en in realiteit zijn er weinig scenario’s waarin het interessant is om EKS of ECS bij pakweg Azure of GCP te draaien, maar het is mogelijk. Zowel EKS Anywhere als ECS Anywhere moeten in 2021 beschikbaar worden.

Dubbele multicloudstrategie

AWS benadert de hybride wereld op Re:Invent zo vanuit twee hoeken. Het Anywhere-aanbod is in onze ogen een echt hybride aanbod, waarbij je de AWS-cloud kan combineren met wat je in huis hebt staan. Outposts zien we meer als een tussenoplossing. Die is het geschiktst voor bedrijven die omwille van bijvoorbeeld reguleringen bepaalde workloads lokaal willen draaien, maar in een ideale wereld wel met hun volledige infrastructuur in de AWS-cloud zouden zitten.

lees ook

AWS introduceert vijf ML-diensten voor de industrie

“We willen klanten zoveel mogelijk opties bieden”, zegt Le Goaller. “Hij denkt dat hybride modellen een tussenstop zijn en de meeste organisaties op termijn wel degelijk naar de cloud zullen verhuizen. “Heb je al bestaande infrastructuur, dan is het nieuwe Anywhere-aanbod ideaal. Moet je on-premises-hardware kopen, dan vinden we Outposts de beste keuze.”

AWS blijft met andere woorden een ‘gesloten’ versie van zijn diensten aanbieden waarbij een klant zich volledig op AWS toespitst, maar voorziet tegelijkertijd alternatieven voor bedrijven die iets anders willen. Beide modellen worden ondersteunt en uitgebreid, zodat je als klant steeds meer opties hebt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home