Amerikaanse cloudproviders strijden voor opvolger JEDI-contract

Het Amerikaanse Pentagon zet in op multicloud met een opvolger voor het gesneuvelde JEDI-contract. AWS en Microsoft doen al mee maar ook andere providers willen een deel van de koek.

De Amerikaanse defensie wil troepen van overal ter wereld toegang geven tot gevoelige en minder gevoelige data, en kijkt daarvoor naar een cloudoplossing. Aanvankelijk zocht het Pentagon naar een enkele cloudprovider onder het zogenaamde Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI)-plan: een contract ter waarde van 10 miljard dollar. Microsoft won dat contract tot consternatie van AWS, dat prompt een rechtszaak aanspande.

Niet lang na die zaak werd JEDI afgevoerd. Het Pentagon besefte dat de vereisten van de deal verouderd waren en een enkele cloudprovider de actuele noden onvoldoende kan afdekken. In 2022 willen de VS daarom een nieuw contract uitschrijven. De opvolger van JEDI heet Joint Warfighting Cloud Capability of JWCC, en bekt beduidend minder goed.

JWCC en multicloud

Met JWCC omarmen de VS volledig de multicloud. AWS en Microsoft doen al zeker mee maar ook Google Cloud Platform, Oracle en IBM willen een deel van de koek. Het is niet duidelijk hoe groot JWCC is, maar het zou meer omvatten dan de 10 miljard dollar van JEDI.

De zet toont aan hoe een multicloud-omgeving naar de standaard evolueert. Dat is niet toevallig wat VMware tijdens zijn VMworld 2021-conferentie eerder deze week probeerde hard te maken. Het enorme contract belooft voor een aantal partijen een flinke cash-injectie te zijn. Zeker voor kleinere partijen zoals Oracle heeft de deal veel potentieel.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home