Pentagon annuleert gigantisch JEDI-contract met Microsoft

Het Amerikaanse Ministerie van Defensie heeft het JEDI cloudproject ter waarde van 10 miljard dollar dat het in 2019 aan Microsoft gaf, geannuleerd. Volgens het Pentagon voldoet het controversiële ontwerp van het programma niet langer aan de behoeften. Het departement wil het JEDI-contract vervangen door een nieuw contract en staat open voor biedingen van Microsoft en Amazon. 

Vanwege veranderende behoeften, verhoogde bescherming van de cloud en verbeteringen in de industrie, voldoet het JEDI cloudcontract niet langer aan de eisen”, zegt het Pentagon in een persbericht. “JEDI is ontwikkeld in een tijd waarin de behoeften van het departement anders waren en zowel de CSP-technologie en onze cloudbescherming minder volwassen waren”, aldus het Ministerie. 

Hoewel het Pentagon bekendmaakt dat het JEDI-contract niet doorgaat, kondigt het ook een nieuw contract aan. Het zogenaamde Joint Warfighter Cloud Capability kan een samenwerking worden tussen meerdere cloud-leveranciers. Het Ministerie van Defensie ziet Amazon en Microsoft als de enige bedrijven die in staat zijn om de noodzakelijke infrastructuur te leveren. Toch gaat het Ministerie nog een marktonderzoek doen om te zien of ook andere partijen voldoen. 

Opschorten JEDI-contract komt niet als verrassing

Met het JEDI-contract zou Microsoft het Pentagon verzien van de clouddiensten voor dataopslag, artificiële intelligentie taken en andere computerbehoeften. Zowel Microsoft als Amazon streden om het contract, maar Microsoft sleepte het uiteindelijk binnen. Als reactie daarop begon Amazon een rechtszaak, omdat voormalig president Donald Trump volgens het bedrijf de keuze onrechtmatig beïnvloed zou hebben. Hierdoor werd het contract meerdere keren uitgesteld. 

Afgelopen januari bracht het congres een statement uit waarin het liet doorschemeren dat een langdurig geschil met Amazon het JEDI-contract in gevaar kon brengen. Ook liet het congres destijds al weten dat het huidige contract niet aan alle belangrijke eisen voldoet en dat daar een oplossing op gevonden moest worden. De deur voor het stopzetten van het JEDI-contract staat dus al een tijd op een kier. 

Amazon en Microsoft hebben begrip voor de beslissing

Een woordvoerder van Amazon verklaart de keuze van het departement te begrijpen en erachter te staan. Toch is Amazon teleurgesteld dat het toekennen van het contract niet is gebaseerd op basis van het voorstel dat het bedrijf deed, maar in plaats daarvan het resultaat is van invloed van buitenaf. 

Amazon laat weten ernaar uit te kijken om het Amerikaanse Ministerie van Defensie te blijven ondersteunen door oplossingen te bouwen die hun belangrijke missies ondersteunen. 

Ook Microsoft geeft aan te begrijpen dat het Pentagon het contract heeft stopgezet. “Het Ministerie van Defensie stond voor een moeilijke beslissing: doorgaan met wat een jarenlang proces kan worden of een andere weg vooruit vinden”, legt Microsoft uit. “De beveiliging van de Verenigde Staten met behulp van de belangrijke technologische upgrades is belangrijker dan een contract”, aldus Microsoft. Microsoft vertelt klaar te zijn om het Ministerie van Defensie te ondersteunen tijdens de volgende stappen en het doorspitten van de cloudcomputing-voorstellen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home