Microsoft krijgt na review alsnog JEDI-contract van 10 miljard dollar

Na een onderzoek door het Pentagon, blijft het Amerikaanse Defense Department bij zijn beslissing om JEDI-contract van 10 miljard dollar aan Microsoft en niet aan Amazon. In het onderzoek wilde het Pentagon vaststellen of er fouten waren in het aanbestedingsproces. 

In zijn verklaring laat het Defense Department weten dat het “heeft vastgesteld dat het voorstel van Microsoft nog altijd de meeste waarde heeft voor de overheid”. Daaraan voegt het departement toe dat het contract nog niet meteen zal ingaan. Dat komt door een beslissing die de rechtbank afgelopen februari maakte. 

In februari legde de rechtbank een tijdelijk bevel tegen het contract op. Amazon klaagde het Pentagon aan en beweerde uitgesloten te zijn van het contract vanwege President Trump zijn vermeende anonimiteit richting CEO Jeff Bezos. Amazon beweerde dat het proces van het toekennen van het contract duidelijke tekortkomingen, fouten en vooroordelen had. 

Wat houdt het JEDI-contract in?

Het Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) contract heeft een waarde van 10 miljard dollar en een looptijd van 10 jaar. Met het contract wil het Pentagon zijn IT-operaties moderniseren en gaan bouwen aan een cloud-infrastructuur. 

Microsoft zal het Pentagon gaan voorzien van verschillende cloud-diensten, waaronder basis opslag en kracht, het verwerken van artificiële intelligentie, machine learning en de mogelijkheid om kritieke workloads te verwerken. 

De Amerikaanse overheid kende het contract afgelopen oktober al toe aan Microsoft, maar in juli zei President Trump het contract verder te willen onderzoeken. Dat nadere onderzoek had alles te maken met klachten over het proces en politieke invloed in de keuze. 

Reacties over het toekennen van het contract

In een e-mail aan The Verge liet een woordvoerder van Microsoft weten dat het bedrijf klaar was om aan het project te gaan werken. “We waarderen dat het DoD na zorgvuldige beoordeling heeft bevestigd dat we de juiste technologie en meeste waarde bieden”, zegt de woordvoerder van Microsoft. 

Amazon is het totaal niet eens met de beslissing, blijkt uit een blog die het bedrijf vrijdag publiceerde. Het bedrijf noemt het nadere onderzoek van het contract niets meer dan een poging om een gebrekkig, vooringenomen en politiek corrupte beslissing goed te praten. Amazon blijft een eerlijke, objectieve en onpartijdige beoordeling van het proces nastreven.

Tip: Microsoft wint enorm Pentagon-cloudcontract van AWS

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home