Werknemers zien voordelen thuiswerken, management nog niet overtuigd

thuiswerken

Uit een onderzoek van VMware blijkt dat bijna twee derde (64%) van de respondenten werkt in een organisatie die de voordelen ervaart van werken op afstand. Deze zelfde groep is er van overtuigd dat de manier waarop ze vroeger werkten niet meer terug komt. Veel respondenten zijn daarentegen ook bezorgd dat het management van hun organisatie er niet voor open staat zich aan te passen. Voor het onderzoek ondervraagde VMware bijna drieduizend business-, HR- en IT-besluitvormers verspreid over de hele wereld. 

Meer dan vier op de tien ondervraagde besluitvormers (41%) maakt zich zorgen dat medewerkers niet altijd met werk bezig zijn als ze op afstand werken. Ruim een kwart (28%) vindt dat hun bedrijfscultuur werken op afstand nog altijd ontmoedigd. Meer dan de helft (59%) voelt druk om buiten de normale werkuren online te zijn. Deze cijfers wijzen erop dat de traditionele manier van denken van het management nog niet helemaal is aangepast op de nieuwe manier van werken

“Als organisaties het ‘work from anywhere’-model echt willen omarmen, dan moeten managers niet meer monitoren op input, maar op output – vanuit een omgeving waar wederzijds vertrouwen is.” Zo vindt Dr. Carl Benedikt Frey, directeur Future of Work Program bij de Oxford University. “Het vinden van de juiste balans is essentieel om ervoor te zorgen dat medewerkers gemotiveerd zijn in een omgeving waar creativiteit kan floreren”, aldus Carl Benedikt Frey. 

Betere persoonlijke band met collega’s

Opmerkelijk in de cijfers van VMware is dat meer dan driekwart van de ondervraagde werknemers op afstand (76%) zich meer verbonden voelt met collega’s. Daarbij is 66% zelfverzekerder om het woord te nemen tijdens videoconferenties en zegt 69% dat ze minder stress ervaren. Ook nam 30% van de gevallen het moreel van de werknemers toe en heeft 34% een hogere productiviteit. Bijna driekwart (72%) is het erover eens dat innovatie en nieuwe ideeën vanuit meer plaatsen binnen de organisatie komen dan voorheen. 

Door het werken op afstand kunnen organisaties mensen met diverse talenten en vaardigheden verspreid over de hele wereld aannemen. Daarom is 67% van de respondenten van mening dat het makkelijker is geworden om toptalent te werven. Dat geldt met name voor talent onder werkende ouders (83%). 

Uitdagingen van afstandswerken

Het werken op afstand brengt naast de vele voordelen ook de nodige uitdagingen met zichzelf mee. Dat geldt onder andere voor de onboarding van werknemers, zichtbaarheid en compliance, beveiliging en veiligheid van werknemers. Sinds de pandemie maken medewerkers gebruik van veel meer verschillende digitale technologieën en platformen. Om operationeel te blijven, verplaatsen organisaties applicaties naar de cloud, wat nieuwe informatiesilo’s creëert. 

Doordat nog altijd veel werknemers vanuit huis werken, wordt er een alsmaar groeiende mix van apparaten gebruikt. Elk apparaat dat op een bedrijfsnetwerk wordt aangesloten, is een mogelijke ingang voor hackers. Bij elkaar zorgen de uitdagingen van remote werken voor een groter beveiligingsrisico dan voorheen. De noodzaak om beveiligingsmodellen met zero trust security in te voeren wordt hierdoor almaar groter. 

“De uitdagingen van de afgelopen zes maanden hebben bedrijven gedwongen om zich snel aan te passen aan nieuwe manieren van werken, waar ‘werk’ niet meer hetzelfde is als ‘het kantoor’. Dit is de toekomst van werken, een gedistribueerde workforce die tastbare zakelijke voordelen met zich meebrengt; van productiviteit en werknemersmoreel tot meer samenwerking en verbeterde recruitment-mogelijkheden”, aldus Sophie Decock, Country Manager bij VMware Belux.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home