Broadcom krijgt een nieuwe veeg uit de pan voor zijn behandeling van VMware-klanten, deze keer van het European Cloud Competition Observatory.
Broadcom hanteert een licentiemodel dat zowel wettelijk als ethisch ontoereikend is. Tot die conclusie komt het European Cloud Competition Observatory (ECCO). Die instantie werd vorig jaar opgericht door CISPE, de belangenvereniging van cloudinfrastructuurproviders in Europa. ECCO moet oneerlijke licentiepraktijken binnen de Europese cloudsector opvolgen en werd in eerste instantie opgericht na een dispuut tussen CISPE en Microsoft. Het observatorium heeft zijn handen nu echter ook vol met Broadcom.
Tekenen onder druk
ECCO lanceerde as een nieuw rapport over Broadcom, en daar staat geen lovend woord in. Sinds het eerste rapport van ECCO in februari hebben heel wat klanten nieuwe licentieovereenkomsten met Broadcom gesloten, maar die zouden meestal onder significante druk getekend zijn. Een gebrek aan alternatieven, abrupt gestopte contracten en incentives zoals minder exuberante stijgingen van de licentiekost nopen bedrijven om toch te tekenen, vaak voor langere termijn.
De huidige licentievoorwaarden zouden volgens de analyse van ECCO in strijd zijn met Europese regelgeving. Een eerste klacht daarover werd al ingediend door de Duitse belangenvereniging VOICE.
Steeds moeilijker concurreren
Broadcom zou de laatste maanden de voorwaarden voor Europese cloudinfrastructuurbeheerders alleen maar verslechterd hebben. Zo kunnen partijen niet meer gelijktijdig reseller en serviceprovider zijn, terwijl het in de EU normaal is dat een organisatie die dubbelrol opneemt. De kunstmatige en eenzijdige beperking van Broadcom zet een nieuwe rem op het concurrentievermogen van de resellers en providers van VMware-oplossingen.
Bovendien zaait Broadcom verwarring en onzekerheid, door voorwaarden snel en eenzijdig aan te passen. Verder dreigt het bedrijf klanten af met processen, zelfs wanneer die in volle onderhandeling zitten over nieuwe licenties.
Immense prijsstijgingen
The Register verwijst naar prijsstijgingen voor Europese klanten van 800 of zelfs 1.500 procent. Dat is veel, maar ligt in de lijn van wat klanten (durven) zeggen. Een deel van die prijsstijging komt door een licentiesysteem waarbij klanten ineens voor lange periodes voor het maximale gebruik moeten betalen van de afgenomen software, die Broadcom dan ook nog eens gebundeld heeft tot pakketten die klanten niet gedeeltelijk mogen afnemen.
lees ook
‘Minachting en brutaliteit naar klanten’: CIO-verenigingen laken gedrag Broadcom in open brief
Het is niet de eerste keer dat belangenverenigingen de praktijken van Broadcom laken, maar het haalt allemaal weinig uit. Broadcom blijft er ondanks de overweldigende kritiek immers zeker van dat het goed bezig is.
The Register kreeg volgende reactie van het bedrijf: “Als strategische partner van meer dan 140 Europese cloudserviceproviders, waarvan er meer dan 40 soevereine clouddiensten leveren, werkt Broadcom aan de verwezenlijking van de doelstellingen van de Europese Unie op het gebied van soevereine clouddiensten. Het bedrijf stelt allerlei soorten ondernemingen in staat om innovatie te versnellen, meer keuze te bieden en hun meest complexe technologische uitdagingen aan te pakken.”
Code rood
Dat statement gaat lijnrecht in tegen wat ECCO rapporteert, dat nochtans voortspruit uit CISPE en dus de cloudserviceproviders waar Broadcom naar verwijst. ECCO vat de situatie zelf als volgt samen:
“ECCO is van mening dat de door Broadcom opgelegde softwarelicentievoorwaarden oneerlijk en concurrentieverstorend blijven. Ongeacht het aantal CISPE-leden (en leden in de bredere cloudsector) dat inmiddels nieuwe contracten heeft ondertekend, is ECCO van mening dat regelgevende maatregelen noodzakelijk zijn.”
“Bij gebrek aan ingrijpende wijzigingen en aanpassingen van de licentievoorwaarden moeten maatregelen, waaronder het herstel van eerdere contracten en de opschorting van de door Broadcom als gevolg van de wijziging van de voorwaarden aangespannen rechtszaken, dringend door de toezichthouder worden overwogen.”
De instantie noemt de praktijken van Broadcom oneerlijk en anticompetitief en geeft het bedrijf een rode status, wat staat voor een kritieke situatie waarbij geen vooruitgang wordt geboekt in de richting van eerlijkere licenties.