Toshiba pakt uit met algoritme dat kwantumcomputers evenaart

kwantum quantum chip

Ingenieurs bij Toshiba hebben een algoritme ontwikkeld dat de voordelen van kwantumcomputers uitbuit op conventionele lichte hardware. De snelheid van het algoritme wekt interesse op bij banken, die het willen inzetten voor handel op de beurs.

Zowat iedere grote computerspeler die zichzelf serieus neemt, werkt vandaag op de één of andere manier aan de ontwikkeling van een kwantumcomputers. De qubits waarmee de dingen werken kunnen een superpositie tussen 0 en 1 aannemen, wat hen in staat stelt om complexe optimalisatieproblemen te verwerken in seconden waar dat met de krachtigste supercomputers vandaag dagen of zelfs jaren zou duren. Het nadeel: kwantumcomputers ontwikkelen is geen eenvoudige klus en de hardware is erg duur, aangezien qubits maar stabiel zijn aan temperaturen tegen het absolute nulpunt.

Bliksemsnel maar licht

Dat Toshiba claimt een algoritme te hebben ontwikkeld dat gelijkaardige problemen vrijwel even snel oplost, maar op conventionele hardware, kan dan ook op scepsis en enthousiasme rekenen. Een ingenieur van het Japanse bedrijf zou enkele jaren gemerkt hebben dat de invloed van extra variabelen in bepaalde complexe mathematische modellen die modellen op zo’n manier doet veranderen, dat hij er nieuwe algoritmes rond kan bouwen. Die algoritmes zijn bliksemsnel en hebben niet meer rekenkracht nodig dan wat een traditionele server kan bieden. Dat rapporteert Bloomberg.

Een eerste toepassing waar Toshiba naar kijkt, is in de financiële wereld. Banken en investeerders staan onder druk om zo snel mogelijk kansen te detecteren en te grijpen. Snel kan je letterlijk nemen: computers maken beslissingen in fracties van een seconde. Snelheid is zo belangrijk dat grote banken kantoor houden zo dicht mogelijk bij de beurs, om de latency te verminderen zelfs al zijn hun systemen aangesloten via glasvezel. Concreet kan het algoritme arbitragekansen in de handel van munten detecteren in minder dan 30 microseconden. Dat is zo snel dat een bank die het systeem gebruikt, een kans van 90 procent zou hebben om een winstgevende trade uit te voeren.

Nog niet getest

In theoretische benchmarks presteert de uitvinding van Toshiba zoals geadverteerd, maar het algoritme is nieuw, nog niet commercieel beschikbaar en dus nog nooit in de praktijk getest. Alles wijst er wel op dat de Japanners een mogelijks spectaculaire mathematische doorbraak hebben verwezenlijkt die een grote impact kan hebben op verschillende niches. Denk daarbij niet alleen aan de financiële sector maar bijvoorbeeld ook scheepvaart en logistiek, waar optimalisatieproblemen de orde van de dag zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home