Investeringen kwantumtechnologie dalen, generatieve AI pakt de buit 

Investeringen in kwantumtechnologie zijn sinds vorig jaar sterk afgenomen. Generatieve AI gaat met de pluimen lopen en pikt een (groot) graantje mee.  

Vorig jaar ontvingen kwantumbedrijven 50 procent minder durfkapitaalfinanciering. Investeerders wijzigen hun tactiek en zetten een groot deel van hun kapitaal in op generatieve AI. De ontwikkelingen op gebied van AI zijn zichtbaar en gaan in een razendsnel tempo, terwijl kwantumtechnologie in de praktijk nog even op zich laat wachten.  

Kwantum in de praktijk

Hoewel kwantumtechnologie vooruitgang blijft boeken, is dit in de praktijk minder zichtbaar en gebeurt het aan een langzamer tempo. Kwantumtechnologie wordt meer naar de achtergrond geschoven in een wereld waarin generatieve AI de bovenhand neemt. De ontwikkelingen op gebied van AI-modellen en –tools blijven zich opeenvolgend aandienen, waardoor het voor investeerders een interessantere belegging lijkt. Eindgebruikers passen deze modellen massaal toe in de praktijk, in tegenstelling tot kwantumtechnologie die zich nog in de ontwikkelingsfase bevindt.  

lees ook

Kraken kwantumcomputers onze encryptiecodes al in 2025?

Kwantumtechnologie blijft belangrijk en er wordt nog in geïnvesteerd, maar steeds minder. In 2022 bereikte de investeringen in kwantumtechnologie een hoogtepunt van 2,2 miljard dollar, in 2023 moesten onderzoekers en bedrijven het met de helft minder doen. Kwantumtechnologie mag dan minder aanwezig zijn in onze ogen, het blijft zich hoe dan ook sterk ontwikkelen.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home