Kraken kwantumcomputers onze encryptiecodes al in 2025?

Superslimme kwantumcomputers evolueren snel en zouden in de toekomst codes kunnen kraken die grote gevolgen hebben voor onze veiligheid. Mondiale supermachten investeren tonnen in kwantumonderzoek en er wordt gegist naar een precieze datum.

Kwantumcomputers zullen misschien in 2025 al in staat zijn om encryptiecodes te kraken. Dat voorspelt een Canadese beveiligingsexpert aan het Amerikaanse Ministerie van Defensie volgens Reuters. Of die voorspelling zal uitkomen, is koffiedik kijken. Dat grootmachten wereldwijd sterk investeren om zich te wapenen in een kwantumtoekomst, staat dan weer wel vast. De VS alleen al investeerde in 2022 1,8 miljard dollar in kwantum-onderzoek.

Kwantumcomputers zijn krachtige machines die de traditionele computers bij bepaalde taken overtreffen en mogelijks in staat zijn om in de toekomst codes te kraken die onze digitale gegevens momenteel beschermen. Deze technologie kende de laatste jaren al een exponentiële groei en behoort ook tot één van de vijf voorspelde technologietrends van 2024. Mondiale supermachten investeren daarom tonnen geld in kwantumonderzoek om tot een doorbraak te komen. Q-day wordt aangeduid als de dag waarop kwantumtechnologie onze geheimen zou kunnen blootleggen.

De kracht van kwantum

Kwantumcomputers zijn superslimme computers die de kracht van traditionele computers overtreffen voor bepaalde types van workloads. Ze kunnen de meest complexe problemen in geen tijd oplossen.

lees ook

Kwantumcomputers zijn vandaag nog geen dreiging – maar voorzichtigheid mag

Er heersen al lange tijd gemengde gevoelens over deze slimme systemen. Ze lijken soms een ver-van-ons-bed-show, maar het gevaar loert steeds meer om de hoek. De transformerende impact van deze technologie wordt groot geacht.

Voorspellingen

Niet alle cybersecurity-experts zijn het er over eens wanneer deze dag precies zou aanbreken. 2025 is in dat opzicht een vroege voorspelling, die gedeeld wordt door sommige experts. Andere voorspellingen wijzen naar het midden van de eeuw. Hoewel er nog geen eenduidigheid bestaat over wanneer Q-day zal plaatsvinden, investeren mondiale supermachten, zoals de Verenigde Staten en China, alvast miljarden euro’s in kwantumonderzoek.

Wie het eerst met een doorbraak komt is nog gissen, maar dat het verstrekkende gevolgen zal hebben voor de mondiale veiligheid is een feit.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home