Torpedeert Arm Windows op ARM?

qualcomm snapdragon x elite arm

Over enkele dagen verschepen de eerste ladingen Copilot Plus-pc’s met Qualcomm-chips wereldwijd. Arm kan nog een stok tussen de eigen wielen steken.

18 juni 2024 zal de geschiedenisboeken ingaan als het officiële startschot van de Copilot Plus-pc. Over welgeteld zes dagen zullen de eerste laptops met een Qualcomm X-chip op de markt verschijnen (zie ons overzicht per merk).

Toch oogt de toekomst daarna nog onzeker. Analisten uit de chip- en pc-industrie zijn bezorgd over een juridisch dispuut tussen Arm en Qualcomm, pikte Reuters op tijdens de Computex-beurs.

Ruzie over licenties

Het conflict loopt al sinds 2022 en gaat over de overname van Nuvia door Qualcomm. Nuvia was net zoals Qualcomm afnemer van chipdesign bij Arm en Qualcomm zou diens designs gebruikt hebben bij het ontwerpen van de Snapdragon X Elite-processor. Arm claimt echter dat Qualcomm de licentie van Nuvia na de acquisitie niet automatisch mocht overnemen zonder eerst met hen een nieuwe deal te onderhandelen.

De rechtszaak zou in december van start gaan en de gevolgen kunnen potentieel groot zijn. Als Arm zijn gelijk haalt, dan kan het afdwingen dat pc’s met een Snapdragon X-chip niet meer mogen verkocht worden. Analist Doug O’Laughlin spreekt tegen Reuters over een ‘reëel risico’ dat dat kan gebeuren.

Stok tussen de eigen wielen

Tegelijkertijd spat de ironie af van dit conflict. Arm en Qualcomm zijn elkaars beste klant en leverancier en hebben hun kansen in de pc-markt nauw aan elkaar verbonden. De Copilot Plus-pc’s zijn een unieke kans voor Arm om eindelijk relevant te worden in de pc-industrie: vorige pogingen met Windows op ARM hebben weinig succes gekend.

CEO Rene Haas verkondigde onlangs nog dat hij vijftig procent van de Windows-markt denkt te kunnen veroveren. Arm zou enkel zichzelf in de voet schieten als het de verkoop van Qualcomm-pc’s een halt toeroept. Kunnen beide partijen tijdig de strijdbijl begraven?

Ongeacht de uitkomst van dit geschil, komt er binnenkort hoogstwaarschijnlijk een einde aan het exclusieve huwelijk tussen Arm en Qualcomm. Er liggen al kapers op de kust om ARM-chips te ontwikkelen: onder meer Nvidia ziet de gelegenheid om de CPU-markt te veroveren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home