‘Qualcomm-exclusiviteit voor Windows op ARM eindigt dit jaar’

arm

Windows op ARM is op dit moment het exclusieve domein van chipbouwer Qualcomm. De overeenkomst tussen de twee partijen zou echter dit jaar aflopen, wat de deur openzet voor concurrenten.

Sinds de introductie van Windows op ARM is er maar één chipdesigner die processors voor de ARM-laptops heeft geleverd: Qualcomm. Sinds 2016 hebben de twee partijen een exclusiviteitsovereenkomst. Die werd niet aan de grote klok gehangen, maar de CEO van Arm bevestigt nu zowel het bestaan als het einde ervan in een interview met Stratechery.

“Ik denk dat het goed gedocumenteerd is dat de exclusiviteit die Qualcomm heeft met Windows afloopt”, zegt hij. “Ik denk dat dat dit jaar gebeurt.” Kapers liggen al op de kust. Zo werd in oktober al duidelijk dat Nvidia aan ARM-CPU’s werkt voor Windowscomputers. Ook AMD zou ARM-chips ontwikkelen.

lees ook

‘Nvidia werkt aan ARM-CPU voor Windows-computers’

Tegen begin 2025 lijkt de lancering van Windowscomputers met ARM-chips van Nvidia of AMD al mogelijk zijn. Dat is ook de vooropgestelde datum van de beschikbaarheid van de nieuwe chips.

Meer diversiteit

Voor Windows op ARM is het einde van de exclusiviteit een goede zaak. Een groot succes kunnen we de samenwerking tussen Microsoft en Qualcomm immers niet noemen. De ARM-chips die Windowslaptops aandrijven, slaagden er niet in om indruk te maken en stonden vanaf dag één in de schaduw van de M-chips van Apple. Daar vertoeven ze vandaag nog.

Ook Microsoft treft blaam: Redmond lijkt de ondersteuning van de ARM-architectuur nog niet écht serieus te hebben genomen: x86 blijft duidelijk prioriteit. Meer diversiteit in chips kan het ecosysteem alleen maar ten goede komen, al is het geen garantie op succes.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home