Tandem inflatie en tekort aan talent vertraagt Belgische IT-projecten

Een tekort aan geschikt personeel werkt hand in hand met inflatie om IT-projecten in Belgische bedrijven te vertragen.

Inflatie heeft een duidelijke impact op Belgische ondernemingen, al is die impact erg verschillend. 60 procent van de organisaties met 200 werknemers of meer geeft aan dat de inflatie een rol speelt in hun IT-strategie.

lees ook

Gezocht: 3 lezers die een high-end Synology opslagserver willen testen

Voor 49 procent vertaalt dat zich in uitgestelde of zelfs afgelaste IT-projecten. 11 procent wil dan net weer meer projecten verwezenlijken en 18 procent hoopt dat een versnelling van bestaande projecten voor besparingen zal zorgen. Zowel ‘meer en sneller’ als ‘minder en trager’ zijn dus populaire strategieën om de impact van de inflatie op grote Belgische ondernemingen te mitigeren.

Personeelstekort

Duidelijker is de impact van het tekort aan personeel met de juiste talenten. Het tekort op de arbeidsmarkt is een gegeven en de impact is bijna overal dezelfde. 80 procent van de Belgische bedrijven ziet zich genoodzaakt om IT-projecten uit te stellen.

Bedrijven zoeken wel naar oplossingen. Twee strategieën springen naar de voorgrond. 34 procent gelooft in het kunnen van de eigen werknemers en voorziet opleidingen om hen geschikter te maken voor openstaande vacatures.

Opnieuw 34 procent wil het beschikbare personeel efficiënter inzetten. Ook in België speelt de trend van automatisering met andere woorden een belangrijke rol. IT-projecten die repetitieve taken uit de handen van werknemers nemen, krijgen prioriteit.

Vertragend duo

Belgische ondernemingen tonen zich over het algemeen veerkrachtig, maar het is duidelijk dat de digitalisering van onze grote bedrijven met uitdagingen kampt. Zowel inflatie als het personeelstekort spelen een vertragende rol. De inflatie zal volgens de voorspellingen van de nationale bank nog wel even aanhouden maar wel afnemen. Voor het personeelstekort is er op korte termijn geen oplossing in zicht.

lees ook

Belgische kmo investeert in IT, maar maakt niet altijd juiste investeringen

De cijfers zijn afkomstig van een groot marktonderzoek van sectororganisatie Beltug. Die bevroeg 1.200 organisaties, waarvan 197 grote met 200 werknemers of meer. De cijfers hebben in hoofdzaak betrekking op die grote ondernemingen en schetsen zo een mooi en uniek beeld van de trends in de Belgische markt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home