AI is absolute topprioriteit voor Belgische IT-beslissingsnemers

Ook de rol van de raad van bestuur in de digitale strategie van een organisatie is belangrijker dan ooit. Dat zijn de voornaamste conclusies uit het jaarlijkse onderzoek van Beltug bij IT-beslissingsnemers over hun prioriteiten voor het komende jaar.

Bij de start van het nieuwe werkjaar, peilt Beltug traditiegetrouw naar de prioriteiten van haar leden, CIO’s en digitale leiders. Dit jaar namen 338 respondenten deel aan de bevraging, die meer dan 50 onderwerpen bevatte.

AI wordt naar de top van de prioriteitenlijst gekatapulteerd. De ‘integratie van AI in de IT-omgeving’ en ‘de sensibilisering over en de vraagstukken rond aanvaardbaar gebruik van generatieve AI’ zijn de twee meest genoemde topprioriteiten, beide met meer dan 45 procent.

Beleid rond data nodig

Hierdoor wordt het databeleid in een organisatie alleen maar relevanter. Uit het onderzoek blijkt dat organisaties zeer goed het potentieel van hun data beseffen. Ze zijn zich evenzeer bewust van de complexiteit die daarmee gepaard gaat: de data moeten van hoge kwaliteit zijn. Ze moet zorgvuldig beheerd worden, in een doordachte architectuur worden ondergebracht en over een efficiënte en veilige infrastructuur lopen.

Danielle Jacobs, CEO van Beltug: “Er duiken heel wat vragen op over databeleid en databeheer: Over welke data beschikt een organisatie allemaal? En waar bevindt ze zich? Wie mag en moet er toegang toe krijgen? Hoe kunnen we onze data veilig delen met andere partijen? Veel organisaties zijn bekommerd over de veiligheid en vertrouwelijkheid van hun data in de cloud.”

Er is nood aan heldere, faire en praktijkgerichte regels over de toegang tot en het gebruik van data binnen de Europese markt.

Danielle Jacobs, CEO van Beltug

“Data wordt een belangrijk element in de internationale concurrentiestrijd tussen bedrijven. Ze zal bepalen wie als winnaar uit de digitaliseringsgolf komt. Daarom is dus nood aan heldere, faire en praktijkgerichte regels over de toegang tot en het gebruik van data binnen de Europese markt. We kijken ongeduldig uit naar de data- en AI-wetgeving van de Europese Commissie.”

Cybersecurity blijft topprioriteit

Een stevige IT-beveiligingsstrategie blijft een topprioriteit. De CIO’s en hun teams willen een duidelijke visie en richting. Tegelijk willen ze alle werknemers betrekken bij cyberbeveiliging, daarom scoort ook de ‘user awareness’ andermaal hoog.

Uit een recente marktstudie van Beltug bleek nog dat de helft van de Belgische bedrijven geen actieplan heeft voor het geval er een cyberincident uitbreekt. De organisatie voert intensief overleg met het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), de nationale autoriteit onder het gezag van de eerste minister.

lees ook

Een kwestie van vertrouwen: is AI wel betrouwbaar?

Ann Guinée, communicatiemanager Beltug: “Samen met hen werken we aan de omzetting in nationale wetgeving van de Europese NIS2-richtlijn en de lancering van SafeOnWeb@Work, een reeks initiatieven om de cyberveiligheid op de werkvloer te verbeteren.”

Raad van bestuur meer hands-on

De raad van bestuur is, naast de strategie, verantwoordelijk voor het beheersen van de risico’s in een organisatie. Er is de nood aan compliance met de wetgeving, bijvoorbeeld rond privacy en data, maar ook de ESG-rapportering (Environmental, Social, and corporate Governance) kent veel raakvlakken met digitalisering. Daarnaast mogen onderwerpen zoals het aanvaardbare gebruik van AI en de strategische keuzes inzake cybersecurity niet ontbreken.

Hoe een organisatie omgaat met digitale technologie, is meer dan ooit een zaak voor de raad van bestuur. “De Beltug-leden willen het komende jaar dan ook werk maken van KPI’s en cijfers om applicaties te rapporteren op vlak van security en netwerkprestaties richting de raad van bestuur. Dit is een belangrijke nieuwkomer in de top 10 van de prioriteiten”, zegt Guinée.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home