Rusland bouwt supercomputerplatform met eigen chips

Rusland heeft een HPC-platform ontwikkeld dat zowel samenwerkt met x86-chips als met eigen processors als antwoord op de internationale boycot van het land.

Chipmakers Intel en AMD doen geen zaken meer in Rusland, TSMC liet al weten dat het geen chips zal bakken voor Russische bedrijven en fabrikanten zoals Dell en Lenovo hebben eveneens hun zaken in de Russische Federatie opgeschort. De brutale invasie van Oekraïne maakt het moeilijk voor Rusland om aan buitenlandse technologie te komen en daar probeert het land nu een antwoord op te bieden met RSK Tornado.

Elbrus

RSK Tornado is een HPC-platform van de hand van het Russische RSC. Het platform moet de brug slaan tussen de buitenlandse x86-chips waartoe Rusland toegang heeft verloren en chips van eigen makelij. Het gaat daarbij om Elbrus-processors. De eerste Elbrus-chips zagen in 2015 het levenslicht. De onderliggende architectuur is gebaseerd op SPARC en de processors zouden x86 kunnen emuleren.

Het RSK Tornado-platform ondersteunt tot 104 servers in één rack, die zowel aangedreven kunnen worden door x86-processors als Elbrus-chips. Dat moet Russische ondernemingen en instellongen de nodige flexibiliteit geven om de afhankelijkheid van x86-chips af te bouwen. RSC claimt zelf dat het zowel HPC- als data-opslagsystemen kan bouwen met de architectuur.

Traag en verouderd

Hoe succesvol het systeem zal zijn, is nog maar de vraag. De Russische bank Sber testte eind vorig jaar de Elbrus-!C-processors voor zijn toepassingen en stelde vast dat systemen met de chip een werkbaar resultaat opleverden, maar niet meer dan dat. Elbrus-servers zouden niet voldoen aan alle noodzakelijke parameters. De bank concludeert dat de chips weinig geheugen hebben, dat bovendien traag en gedateerd is. Verder hebben de processors te weinig kernen met een te beperkte kloksnelheid.

Met die conclusie in het achterhoofd, lijkt het niet aannemelijk dat RSK Tornado echt een alternatief biedt voor de verdwenen westerse processors. Het platform lijkt meer op een noodoplossing waarmee organisaties uit de voeten kunnen bij gebrek aan beter.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home